Grote prijsverschillen zorgverzekeraars

De grote zorgverzekeraars als Achmea en VGZ, zullen in 2014 dezelfde of zelfs goedkopere tarieven aanbieden voor fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten als zij afgelopen jaar deden. Door deze bevriezing van tarieven ontstaat er een grote kloof tussen de grote verzekeraars en de kleinere. De marktgiganten bieden de vergoedingen voor maar liefst 23 procent minder dan de kleine verzekeraars aan. De verschillen qua tarieven schelen soms enkele tientallen euro’s.

Dit blijkt uit een onderzoek van De Volkskrant. De krant vergeleek de tarieven van drie zorgverzekeraars de tarieven voor aankomend jaar. Doordat de zorgverzekeraars geen winstoogmerk hebben, zouden de lage tarieven daarom moeten leiden tot een verlaging van de premiekosten.

In 2006 is de vrije markt voor zorgverzekeraars ingevoerd en nooit eerder zijn de verschillen in tarieven zo groot geweest.

Bij de aanbieding van zorg voor logopedisten zijn de verschillen het meest opvallend. De kleine verzekeraars bieden een tarief aan van 38,03 euro per behandeling van een half uur. De grote verzekeraars, Achmea, VGZ, CZ en Menzis, bieden tarieven aan tussen de 29,22 en 29,80 euro. Door de grote verschillen zijn er voor de logopedisten ook grote verschillen in jaarsalaris. Een logopedist die zich gekoppeld heeft aan een grote verzekeraar kan een jaarsalaris van rond de 38.000 euro bruto verwachten. Sluit een logopedist zich aan bij een kleine verzekeraar dan stijgt dit bedrag maar liefst naar 51.000 euro bruto per jaar.

De logopedisten zeggen hier zelf door in dubio te komen. Door de lage prijzen van de grote verzekeraars is het nog maar nauwelijks mogelijk om hun hogere tarieven te hanteren, maar anderszijds zullen de logopedisten minder geld hebben om van te leven, aldus  bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW.

Geen enkele zorgverzekeraar wil prijsgeven hoe de tarieven tot stand komen, dit zou concurrentie gevoelige informatie zijn.

Volgens woordvoerders van de brancheverenigingen van logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, zijn ontevreden zorgeverleners vrij om te onderhandelen in een hoger tarief, maar dit blijkt in de praktijk vaak onmogelijk.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!