Groot aantal PGB-aanvragers haakt af voor indicatiegesprek

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat tien tot twintig procent van de pgb-aanvragers hun aanvraag niet doorzetten wanneer ze worden uitgenodigd voor een indicatiegesprek.

Dit onderzoek werd door het ministerie van VWS uitgevoerd met als doel fraude in de zorg te bestrijden. De eerdere berichten van de NOS dat het er hierbij zou gaan om pgb-houders, en dus niet aanvragers, die afgehaakt zouden zijn toen ze een extra controle kregen is onjuist volgens Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Waarom zij afhaken voor het indicatiegesprek is echter nog onbekend bij het ministerie VWS.

Afgelopen dinsdag meldde de NOS al dat er ruim 30.000 pgb-houders extra zijn gecontroleerd of het budget dat de pgb-houders maandelijks ontvangen daadwerkelijk aan de noodzakelijke zorg is uitgegeven. De controleurs zijn door staatssecretaris van VWS, de heer van Rijn, ingezet omdat er met tientallen miljoenen euro’s afkomstig van het persoonsgebonden budget is gerommeld.

Yvonne B.

Afgelopen dinsdag is tevens een strafzaak begonnen tegen Yvonne B. en twee medeverdachten. Yvonne B. wordt er namelijk van verdacht dat zij voor maar liefst ruim 965.000 euro aan zorggeld heeft gefraudeerd en 7 ton heeft witgewassen. De zaak kwam een jaar geleden aan het licht. Het OM heeft hierbij twee jaar celstraf geëist. Uit onderzoek is namelijk volgens de Officier van Justitie gebleken dat het geld werd witgewassen via de privérekening van B. waarna het werd uitgegeven aan gokken, luxe vakanties en andere dure uitgaven. Naast deze strafzaak zijn er nog vijftien tot twintig andere zaken in onderzoek bij het Functioneel Parket.

Grote verontwaardiging onder Nederlanders

Hoewel de tientallen miljoenen van de in totaal 3 miljard euro die besteed wordt aan de pgb-regeling relatief een klein bedrag is, is er grote verontwaardiging over binnen de Nederlandse maatschappij. Mede hierdoor vindt het Openbaar Ministerie de aanpak van de fraudeurs van hoge prioriteit. Het is dan ook zaak dat het misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te allen tijde moet worden voorkomen, aldus Staatssecretaris Van Rijn.

Ook de vereniging voor pgb-houders, Per Saldo, steunt de anti-fraudemaatregelen. De extra maatregelen zitten volgens hen niet de toegankelijkheid van het systeem in de weg. Wel worden de huisbezoeken vaak als onprettig beschouwd door bewoners. Ze vinden het vrij intimiderend overkomen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!