Groei zorgverzekeraars verplicht staatssteun

Diverse Nederlandse zorgverzekeraars zijn zo groot geworden dat het onmogelijk is om ze bankroet te laten gaan. Volgens Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, moet de overheid in geval van zwaar weer wel staatssteun bieden. Oomen vergelijkt in het NRC Handelsblad de situatie met enkele grote Nederlandse banken.

De bestuursvoorzitter van het veel kleinere DSW Zorgverzekeraar is vooral kritisch over de situatie rondom Achmea. Deze marktleider werd in 2008 al te hulp geschoten door de overheid en heeft nu een derde van de markt in handen. Volgens Oomen is het onmogelijk dat Achmea omvalt, omdat geen enkele verzekeraar de vijf miljoen klanten van Achmea kan overnemen. Hij denkt dat het eigen vermogen van de andere verzekeraars te klein is, waardoor zij nooit in één klap zoveel klanten erbij kunnen nemen. Oomen stelt dat Achmea te groot is om te falen, de overheid kan het zich niet veroorloven zoiets te laten gebeuren en zal dus altijd ingrijpen als het fout dreigt te gaan.

Naast banken en zorgverzekeraars zijn ook ziekenhuizen te groot geworden om failliet te gaan, stelt Oomen. De diverse fusies die de laatste jaren hebben plaatsgevonden zouden voor een onpersoonlijke en daardoor inefficiënte situatie zorgen. Oomen hekelt het spelletje dat ieder jaar weer gespeeld wordt rondom de zorginkoop. De basisverzekering is verplicht en hetzelfde voor iedere Nederlander, volgens Oomen moet er rond de zorginkoop dan ook een rechte lijn getrokken worden.

Solidariteit

De bestuursvoorzitter noemt het ook een slechte zaak dat verzekeraars compensatie krijgen voor oudere en/of dure klanten. Hij wijst erop dat solidariteit in de zorg ondermijnd kan worden, terwijl dat volgens hem juist een belangrijk speerpunt hoort te zijn. Collectieve verzekeringen mogen van Oomen ook opgeheven worden. Meer naar de dokter gaan als je collectief verzekerd bent is volgens hem niet aan de orde. Hij noemt het korting krijgen op rekening van anderen, terwijl die anderen zich vaak niet eens collectief kunnen verzekeren.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!