Goedkope zorgverzekering minder populair dan verwacht

Veel minder mensen dan verwacht kiezen dit jaar voor een goedkopere zorgverzekering. Ze kunnen nu voor sommige ingrepen niet meer kiezen uit alle ziekenhuizen. Dit blijkt uit cijfers van de vier grootste zorgverzekeraars, meldt dagblad Trouw.

Het is dit jaar voor het eerst dat alle grote verzekeraars een zogeheten selectiepolis aanbieden. Zo’n polis is tussen de 5 en 15 euro per maand goedkoper dan een standaardpolis. Een goedkopere polis betekent wel dat verzekerden voor een aantal ingrepen alleen terecht kunnen bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft.

Eind 2013 werd nog voorspeld dat veel mensen zouden kiezen voor deze vorm. De verwachting was ook dat mensen vaker een verzekering zonder aanvullend pakket zouden kiezen of een met een hoger eigen risico. Uit voorlopige cijfers die dagblad Trouw opvroeg bij de vier grootste verzekeraars blijkt dat dit allemaal niet het geval is.

‘Budgetbewust’, de selectiepolis van Menzis, trekt 10.000 klanten. Dit is 0,5 procent van alle verzekerden. “We hadden meer belangstelling verwacht”, aldus een woordvoerder van Menzis.

Verzekeraar VGZ/Univé meldt dat ze stagnatie zien, de rek is eruit bij hun ‘Zekurpolis’. “Dit komt vooral door alle verwarrende verhalen die je de laatste tijd hoort. Zo zou een patiënt uit Limburg moeten afreizen naar een ziekenhuis is Groningen. Onzin, we hebben voor elke provincie ten minste één ziekenhuis en spoedzorg is overal mogelijk”, meldt de verzekeraar. Een groeiend deel van de VGZ-klanten kiest voor de restitutiepolis. Bij deze polis is men zeker dat elke behandeling wordt vergoed. De selectiepolis wordt nu gekozen door 2 á 3 procent van de klanten.

Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, ziet wel een stijgende lijn bij hun selectiepolis. Hun Beter Af polis groeide met 33 procent. De selectie van zorgaanbieders en het feit dat alle zaken via internet kunnen worden afgehandeld, maakt deze polis zo goedkoop. CZ biedt een ‘Zorgbewustpolis’ aan en ook zij melden dat ze groei zien.

Het is nog tot 31 januari mogelijk om over te stappen of de huidige polis aan te passen. Via de zorgvergelijker van Zorgverzekering.net is het mogelijk om een goede, geschikte polis samen te stellen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!