Goed verzekerd op vakantie

Tijdens de zomer gaan veel Nederlanders op vakantie. Veel bestemmingen binnen Europa zijn populair, maar ook reizen naar andere landen als de Verenigde Staten, Thailand of Indonesië worden veel gemaakt. Wanneer je op reis gaat is het belangrijk dat je goed verzekerd bent, ook in het buitenland.

Zorgverzekering in het buitenland

De basiszorgverzekering in Nederland dekt ook in het buitenland de medische kosten van spoedeisende hulp. Het is daarbij wel belangrijk dat het gaat om zorg die op dat moment spoedeisend is en die niet van te voren gepland is om in het buitenland te ondergaan. Wanneer de benodigde zorg kan wachten tot je weer terug bent in Nederland, krijg je de zorg in het buitenland niet vergoed. Daarnaast geldt dat je Nederlandse basiszorgverzekering de kosten van spoedeisende hulp in het buitenland dekt tot het bedrag dat dezelfde behandeling in Nederland gekost zou hebben. In landen waar de zorg veel duurder is dan in Nederland, betekent dat dus dat je het resterende bedrag boven het Nederlandse tarief zelf moet betalen. Een andere mogelijkheid is om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Dat kan op twee manieren: via een aanvullende zorgverzekering of via een reisverzekering.

Aanvullend verzekeren

Afhankelijk van je vakantiebestemming kun je er dus voor kiezen om je extra te verzekeren voor de medische kosten in het buitenland. Je krijgt dan een gedeelte of het gehele bedrag boven het Nederlandse tarief vergoed. Let er bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering ook op of de kosten van repatriëring gedekt worden. Je wilt immers niet in de situatie belanden waarin je de kosten voor terugkeer naar Nederland zelf moet betalen, terwijl je wel premie betaalt voor een aanvullende zorgverzekering.

Zorgpas

Zorg ervoor dat je tijdens je verblijf in het buitenland altijd je zorgpas bij je hebt. In de meeste gevallen is een zorgpas gecombineerd met een EHIC. Dit is het internationale bewijs dat je verzekerd bent voor zorg in het buitenland. In geval van nood kunnen artsen zien dat je verzekerd bent en kunnen zij jou behandelen, zonder zich druk te hoeven maken of de kosten van jouw behandeling wel betaald kunnen worden.

Buitenlandvaccinaties

Voor reizen naar bepaalde landen is het noodzakelijk dat je je laat vaccineren tegen de ziektes waarop je, bij bezoek aan dat land, een verhoogd risico loopt. Hiervoor kun je terecht bij de GGD. Zij informeren je ook over welke vaccinaties verplicht of aan te raden zijn bij reizen naar bepaalde gebieden. De kosten voor deze reisvaccinaties kun je van je zorgverzekeraar vergoed krijgen, indien je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!