GGZ: Achmea misbruikt macht

Zorgverzekeraar Achmea zet artsen onder druk om te werken met een methode die zij zelf hebben ontwikkeld. Psychologen krijgen een hogere vergoeding als ze met het door Achmea ontwikkelde mirro-model werken, en artsen die dit weigeren worden gekort. Volgens GGZ is hier sprake van machtsmisbruik.

Mirro

Het mirro model bestaat uit een standaard stappenplan voor de analyse en behandeling van de klachten. De juiste zorg op het juiste moment, dat is de slogan. Achmea wil dat psychologen deze methoden gebruiken omdat het leidt tot betere en goedkopere zorg. Dit komt omdat patiënten sneller bij de juiste behandelaar terecht komen. Volgens Achmea heeft de psychologie te lang gebruik gemaakt van uniforme wijzen, waardoor patiënten onnodig door dure specialisten werden behandeld.

‘Mirro niet het beste’

De directeur van GGZ, Paul van Rooij, zegt dat Achmea zich bemoeit met de praktijk van artsen en psychologen. Er is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen dat het mirro model het beste is. Volgens van Rooij is het ook geen slecht model, maar zijn er genoeg andere goede alternatieven.

Zorgaanbieders doen beter hun best

Minister Schippers van volksgezondheid is positief over mirro. Volgens haar is het goed dat zorginstellingen die gebruik maken van mirro een zogenaamd mirro-keurmerk krijgen. Volgens Schippers laten, door het verkrijgen van het mirro-keurmerk, zorgaanbieders zien dat ze zich extra inspannen, omdat ze zorg willen aanbieden van hoge kwaliteit. Meer dan de helft van de 200 GGZ instellingen heeft zich al aangemeld voor het keurmerk.

Mirro ook voor huisartsen

Achmea wil de screeningsmethode ook gaan toepassen bij huisartsen. De huisartsenverenigingen LHV en NHG zijn echter fel tegen. Zij zullen dit nieuwe systeem weigeren, tenzij het effect wetenschappelijk kan worden onderbouwd.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!