Gezinsuitbreiding! Hoe zit dat met mijn zorgverzekering in 2014?

De komst van een nieuw gezinslid brengt natuurlijk de nodige veranderingen met zich mee. Zo ook voor uw zorgverzekering. In sommige gevallen dient u uw bestaande polis dan ook enigszins aan te passen, wat bij sommige verzekeraars zelfs nog tijdens de zwangerschap kan. Waar u zowel voor als na de bevalling dan allemaal aan moet denken? Zorgverzekering.net zet het voor u op een rijtje.

Zwangerschap melden

Zodra u weet dat u zwanger bent is het belangrijk om contact op te nemen met een verloskundige bij u in de buurt. Zorgverzekeraars verwachten ook dat u uw zwangerschap meldt bij hen. Kijk wel goed of de kraamzorginstelling die u op het oog heeft gecontracteerd staat bij uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor onnodige kosten komt te staan.

Kraamzorg zit ook in 2014 weer in het basispakket en wordt dus net als de verloskundige door uw zorgverzekeraar vergoed. Toch vallen er een aantal kosten onder uw eigen bijdrage. Voor de kraamhulp betaalt u wettelijk vastgestelde tarieven. Thuis is dit €4,- per uur en in het ziekenhuis €16,- per dag. Als u liever geen eigen bijdrage heeft, dan kunt u uzelf hier voor verzekeren met een aanvullend pakket.

Extra hulp

Mocht er na de bevalling extra kraamzorg nodig zijn, dan wordt deze hulp op medisch advies vergoed. Wie zelf graag in een ziekenhuis of kraamhotel wil bevallen betaalt daarvoor een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage van €316,87. Ook hiervoor kunt u zich vanuit een aanvullend pakket voor verzekeren.

De hierboven genoemde kosten vallen allemaal niet onder het eigen risico van minimaal €360,- per jaar, afhankelijk van uw polis. Wat hier wel vanaf gaat zijn eventuele laboratoriumonderzoeken, het vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling.

Aanmelden

Zorg er voor dat u uw kindje direct na geboorte aanmeldt bij uw verzekeraar. Mocht het anders lopen en lukt dit niet zo snel, doe dit dan wel sowieso uiterlijk vier maanden na de geboorte. Op die manier wordt uw kind kosteloos bijgeschreven op uw polis en is het meeverzekerd tot dat het 18 wordt.

Veel verzekeraars leveren bij een aanvullende zorgverzekering onder andere een gratis kraampakket, een doos met medische artikelen die nodig zijn bij en na de bevalling. Op Zorgverzekering.net kunt u een eerlijke vergelijking maken van de aanvullende pakketten die bij u passen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!