Gezin betaalt 220 euro minder aan zorgverzekering in 2014

Het komende jaar zal een gezin gemiddeld zo’n 220 euro minder betalen aan zorgpremie. Verzekeringssite heeft dat geanalyseerd en meldt dat het voor het eerst in vele jaren het geval is dat gezinnen structureel minder geld uit zullen geven aan zorgpremie.

De structureel lagere uitgaven hebben vooral te maken met de dalende basispremies voor de zorgverzekering in 2014. Van de premies die tot nu toe bekend zijn, is de daling gemiddeld zo’n 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Veel van de tot nu toe bekende premies, zijn met hun maandelijkse bedrag gezakt tot onder de 100 euro.

Zilveren Kruis Achmea laat tot dusver de grootste daling van de zorgpremie zien, de premie voor deze basisverzekering daalt met maar liefst 14 procent.

De premies van 2014 van de echt prijsvechters als Anderzorg, Bewuzt en Zekur moeten nog bekend gemaakt worden. Uiterlijk 18 november zullen de premies voor 2014 van alle verzekeraars bekend zijn. Ook moet dan gepucliceerd worden welke zorgverzekeraars met welke zorgverleners contracten hebben gesloten, en wat de vergoedingen zullen zijn wanneer verzekerden gebruik maken van niet-gecontracteerde zorg.

Aanvullende verzekeringen

De eerder genoemde daling van de kosten heeft echter wel betrekking op de basisverzekering. De premies voor de aanvullende verzekeringen zullen in 2014 stijgen. Van de tot nu toe bekende premies is de stijging van de premie voor de aanvullende verzekering gemiddeld zo’n 2 procent. Toch zijn er ook extreme gevallen. De tandartsverzekering van De Friesland bijvoorbeeld, stijgt met maar liefst 16 procent.

Ook werd eerder al bekend gemaakt dat Interpolis veel vergoedingen uit de aanvullende verzekering schrapt. Onder ander alternatieve geneeswijzen als acupuntuur en homeopatische geneesmiddelen worden door Interpolis niet meer vergoed. Datzelfde geldt voor kraampakketten, brillen, buitenlandvaccinaties en een plaswekker.

Let op

Het is voor consumenten dus van groot belang zich niet blind te staren op de lagere kosten voor alleen de basisverzekering. Er moet zeker ook bekeken worden of een aanvullende zorgverzekering nodig is, en wat er vanuit de aanvullende verzekering nog vergoed wordt. De aanvullende zorgverzekeringen worden enerzijds duurder en anderzijds verdwijnen er ook vergoedingen uit deze pakketten. Een actueel overzicht van alle wijzigingen vindt u op: Zorgverzekering.net/2014.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!