Gevaarlijke sporten en uw zorgverzekering

Wie op een avontuurlijke of sportieve vakantie gaat, heeft zich meestal verzekerd via een reisverzekering. Het is alleen handig om er bij stil te staan, dat gevaarlijke sporten niet bij deze standaard verzekering horen. Nu denkt u bij gevaarlijke sporten wellicht aan boogschieten of parachutespringen, maar u zult versteld staan welke sporten er nog meer onder gevaarlijke sporten horen.

Welke sporten zijn ‘gevaarlijk’?

In de ogen van de zorgverzekering zijn de volgende sporten gevaarlijker dan anderen: Ballonvaren, zweefvliegen, paragliding, parachutespringen, bergbeklimmen, kiten, afdalen in grotten, bungeejumpen, abseilen, delta- en ultralight vliegen, hanggliding, wrak of grotduiken en diepzeeduiken. Zelfs sporten die meer als een leuk uitje gezien worden, zoals raften en wildwatervaren worden beschouwd als gevaarlijke sporten. Ook zijn er tijdens de wintersport gevaarlijke sporten aanwezig. Hier moet u denken aan: bobsleeën, ijshockey, ijsklimmen, skispring en ski-alpinisme en heliskiën.

Naast deze sporten vallen ook wielerwedstrijden, wedstrijden te paard en vele vechtsporten buiten de normale verzekering. Het is dus van groot belang dat u uw zorgverzekering helemaal volledig maakt, voordat u op reis gaat.

Wanneer handig?

Het is handig om uw zorgverzekering aan te vullen, zodat u volledig gedekt op reis gaat. Het gebeurt namelijk meer dan eens dat, een van de eerder genoemde sporten een spontaan uitstapje is. Veel mensen weten van te voren niet welke sporten aangeboden worden in het desbetreffende vakantieland. Ga bij u zelf na of de sporten mogelijk aangeboden worden in het land van bestemming. Gaat u bijvoorbeeld naar een bergachtig gebied zoals Zwitserland of Zuid-Afrika, dan is de kans erg groot dat hier organisaties zitten die zweefvliegen en paragliding aanbieden of waar u bergen kunt gaan beklimmen. Gaat u naar plekken die omgeven zijn met veel en helder zeewater, zoals de Nederlandse Antillen of Australië, dan is de kans erg groot dat hier veel gedoken wordt. Dit zijn uitstapjes die u meestal ongepland doet.

Waarom?

Bij veel sporten gebeuren minimale ongelukken, dus waarom zou u zich verder verzekeren? Zorgverzekeraars willen dat u meer premie betaalt voor de verzekering, omdat de kans op ernstige ongelukken groter is dan wanneer u gewoon een wandeling gaat maken of bijvoorbeeld gaat zwemmen. Mocht u zich nou niet extra verzekeren en toch een van de gevaarlijke sporten uitoefenen, dan bent u bij enige vorm van letsel of schade zelf verantwoordelijk voor de meeste kosten.

Controleer

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden aparte verzekeringen aan, waarmee u apart gedekt bent voor de gevaarlijke sporten. Dit worden vaak een extreme-, adventure- of outdoorverzekeringen genoemd. Er zijn zorgverzekeraars, waarbij de gevaarlijke sporten al wel in de verzekering begrepen zitten. De gevaarlijke sportenverzekering kunt u vaak individueel afsluiten of gelijk voor een complete groep. Controleer deze verzekering dus ruim voor uw vertrek en sluit desnoods een aanvullende reisverzekering af. Hierdoor stuit u niet op verrassingen, mocht er iets vervelends gebeuren op uw vakantie of reis naar het buitenland.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!