Gemiddelde zorgpremie volgend jaar 97 euro per maand

Nederlanders betalen in 2015 gemiddeld 97 euro voor de zorgverzekering. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dit berekend op basis van de premies van de zorgverzekeraars. Dit jaar bedroeg de gemiddelde zorgpremie 92 euro.

Zorgpremie

De zorgpremie bedraagt in 2015 gemiddeld 1162 per jaar, dit is bijna 97 euro per maand. Dit jaar was de zorgpremie 1098 euro op jaarbasis en 91,50 euro per maand. In 2015 betalen verzekerden dus ongeveer 5 euro meer dan dit jaar. Deze berekeningen zijn gemaakt uitgaande van een basisverzekering met een eigen risico van 375 euro. Als de verzekerde dit verplichte eigen risico verhoogd, gaat de zorgpremie omlaag. Ook kunnen verzekerden hier bovenop nog aanvullende pakketten afsluiten, hiervoor moeten zij extra premie betalen.

Reserves

Het ministerie ging er van uit dat de zorgpremie dit jaar 10 euro per maand omhoog zou gaan. Uiteindelijk is de zorgpremie in 2015 slechts 5 euro duurder per maand. Volgens de Nza komt dit doordat de zorgverzekeraars hun reserves hebben ingezet om de premiestijging te beperken.

Overstappen

Tot en met 31 december hebben mensen de tijd om hun oude zorgverzekering op te zeggen. Voor 1 februari moet er een nieuwe zorgverzekering zijn afgesloten. Naar verwachting zullen de meeste mensen eind december overstappen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!