Gemeenten niet klaar voor nieuwe jeugdzorgtaken

De gemeenten lijken niet voorbereid op de nieuwe jeugdzorgtaken die ze vanaf 1 januari op zich moeten nemen. De regering neemt diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat alle gemeenten voor 1 november contracten kunnen tekenen met de jeugdzorginstellingen. Jeugdzorg heeft er geen vertrouwen meer in en pleit voor een noodwet.

Maatregelen

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zijn 31 van de 42 jeugdzorgregio’s al op de goede weg. Deze regio’s kunnen naar verwachting voor 1 november contracten tekenen met de jeugdzorginstellingen. Van Rijn en Teeven maken zich zorgen om de overige 11 regio’s. De regering zal de nodige bestuurlijke stappen nemen om ervoor te zorgen dat alle gemeenten per 1 januari klaar zijn voor de nieuwe zorgtaken. Ze laten experts meekijken in de probleemwijken. Als dit niet werkt kunnen gemeenten onder curatele komen te staan. Dit blijkt uit een brief die Martin van Rijn en Fred Teeven donderdag naar de Tweede kamer stuurde.

Budget 2015

Jeugdzorg vindt de maatregelen van het kabinet niet voldoende. Martin van Rijn heeft volgens hen eeder verzekerd dat de jeugdzorginstellingen voor 1 augustus duidelijkheid zouden hebben over het budget voor 2015. Uit een peiling van jeugdzorg onder 90% van alle jeugdzorg blijkt nu dat driekwart van de instellingen hier nog geen zicht op hebben. Jeugdzorg voorspelt vele faillissementen met als gevolg een afname van de beschikbare zorg.

Noodwet

Jeugdzorg wil voorkomen dat kinderen en gezinnen zonder zorg komen te zitten en pleit voor een noodwet. Deze wet moet ervoor zorgen dat het geld voor jeugdzorg langer bij het Rijk blijft. Jeugdzorg vindt de overgang van de jeugdzorgtaken te snel gaan. Met een overgangsperiode van een jaar kunnen er volgens hen betere afspraken gemaakt worden tussen gemeenten en jeugdzorginstellingen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!