Geld besparen door niet dezelfde zorgverzekering te kiezen als je partner

Dezelfde zorgverzekering afsluiten voor jezelf en jouw partner lijkt misschien een logische keuze, maar verstandig is het vaak niet. Dat komt doordat jij waarschijnlijk andere medische kosten verwacht dan je partner. Maak juist per persoon een vergelijking om te komen tot de best passende en goedkoopste zorgverzekering.

Partners kiezen er meestal voor om samen op één polis te staan. Het voordeel is dat je één incasso hebt en één verzekeraar waar je mee te maken hebt. Toch is het onverstandig. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien dat je teveel betaalt met dezelfde polis voor partners.

Voorbeeld
Partners A en B staan samen op één verzekering. Voor 2021 gaan ze vergelijken en de zorgverzekering kiezen die het beste bij hun past. Ze hebben de volgende wensen voor de zorgverzekering:
Partner A verwacht hoge tandartskosten (+500) en 24 behandelingen bij de fysiotherapeut
Partner B heeft een goed gebit en heeft geen medische klachten.

Als de partners dezelfde verzekering afsluiten moet partner B dus ook een ruime aanvullende verzekering kiezen voor de fysiotherapie en de hoge tandartskosten. Hierdoor komen ze in 2021 op een premie van €430.

Als ze twee verschillende verzekeringen afsluiten, komt de premie op:
Partner A: €215
Partner B: €109,25
Totaal: €324,25

De besparing bedraagt €105,75 per maand.

Samen op één polis voegt weinig toe
Partners die samen op één polis staan, hebben gewoon ieder een eigen zorgverzekering met een eigen polisnummer. Gemak is dus geen reden om samen op één polis te verzekeren. Voor het indienen van declaraties moet je toch inloggen met je eigen DigiD.

Heeft de zoon of dochter een beugel nodig? Verzeker vooral niet op één polis
Een beugel meeverzekeren in de zorgverzekering is goed mogelijk. Voor kinderen tot 18 jaar is het meeverzekeren van de beugel goed betaalbaar. Hier zijn namelijk goede aanvullende zorgverzekeringen voor. Maar let hierbij ook weer op dat de partners niet dezelfde zorgverzekering afsluiten. Je houdt de kosten laag door de beugel bij één van de twee ouders mee te verzekeren. Let er wel op dat je de zoon of dochter ook echt toevoegt op de zorgverzekering met de ruime dekking voor de beugel.

Blijf niet trouw aan de verzekeraar om de verkeerde redenen
Ben je tevreden met je verzekeraar, maar niet met de hoogte van de premie voor 2021? Kom dan in actie. Andere verzekeraars bieden vaak een vergelijkbare of een betere service aan tegen veel lagere kosten. Blijf niet bij de verzekeraar omdat je er altijd al bij verzekerd bent geweest.

Kies voor jezelf en vergelijk om te komen tot de zorgverzekering met nog steeds een ruime dekking, maar wel tegen een veel lagere premie.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!