Geen inzicht in fraude toeslagen

De Gelderse gemeente Bronkhorst trekt aan de bel over fraude met toeslagen. In de gemeente liepen het afgelopen jaar minstens honderd fraudeurs tegen de lamp. Volgens RTL Nieuws is de omvang groter dan alleen de frauderende Bulgaren. Met de fraude kan al snel vijfhonderd euro extra in de maand worden opgestreken. De gemeente gaat aangifte doen van de gevallen, die zij tegenkomen.

Veel fraude vindt plaats door middel van valse inschrijvingen. Jonge vaders staan ingeschreven bij hun ouders, terwijl vrouw en kind in een huurwoning hogere toeslagen opstrijken. De vader woont wel degelijk bij zijn gezin in huis, maar staat daar niet ingeschreven.

Weekers: ‘Het is aan Binnenlandse Zaken’

Staatssecretaris van Financieën, Frans Weekers, zegt in een reactie op RTL Nieuws dat hij in gesprek is met de gemeente over deze fraude. Maar volgens Weekers is het verder een zaak voor Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij gaat namelijk over burgeradministratie. Plasterk legt de bal op zijn beurt weer terug bij Weekers.

Vader ergens anders ingeschreven

De gemeente zette op RTL Nieuws een aantal specifieke gevallen op een rijtje. Zo wilde een jong koppel, dat volgens de administratie niet samenwoonde, toch graag op hetzelfde adres post ontvangen. De man stond ingeschreven bij zijn ouders maar zou toch graag willen dat zijn post bij zijn vrouw op de mat viel.

Toen de gemeente daarop doorvroeg, gaf de man aan dat er eigenlijk ook wel veel van zijn spullen in het huis van zijn vrouw stonden. Daarnaast sliep hij ook dagelijks bij zijn vrouw en niet bij zijn ouders, waar hij ingeschreven stond. Kortom: ze woonden samen en de man woonde niet meer thuis. Maar als de man ingeschreven staat bij zijn ouders, krijgt zijn vrouw een veel hogere toeslag. De gemeente wilde de man geen postadres verstrekken, want eigenlijk zou hij aan de balie moeten staan voor een adreswijziging. Dat zag het stel echter niet zitten, zij zouden dan maandelijks aanzienlijk minder toeslagen ontvangen.

Fraude is kinderspel

Gescheiden koppels kunnen meer toeslagen voor de kinderen krijgen, wanneer de kinderen worden verdeeld over beide ouders. Wonen zoon en dochter bij moeder, maar staan staat de dochter bij vader ingeschreven? Dan wordt er meer toeslag ontvangen door de ouders.

De gemeente kwam ook een geval tegen, waarbij een pleegmoeder haar kind niet wilde inschrijven in de gemeente. Nu stond het kind nog ingeschreven in Duitsland, daar wordt namelijk meer kinderbijslag vergeven. Volgens de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken is het niet alleen in Bronkhorst een probleem. Zij zeggen dat in het hele land gefraudeerd wordt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!