Geen gratis soa-test meer

Voor mensen met wisselende seksuele contacten en prostituee bezoekers is binnenkort geen gratis soa-test beschikbaar. Staatssecretaris Van Rijn heeft deze beslissing genomen nadat uit onderzoek van de GGD bleek dat er tegenwoordig bij deze groepen relatief weinig seksueel overdraagbare aandoeningen worden gevonden. Hierdoor worden ze niet meer gezien als personen met een verhoogd risico en dienen ze dus voortaan zelf een soa-test te betalen.

Achtergrond

Tot nu toe konden mensen die geregeld wisselende seksuele contacten hebben en mensen die een prostituee bezoeken gratis een soa-test krijgen bij de GGD. De reden hiervoor was om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. In het afgelopen jaar hebben dan ook zeker 120.000 mensen in Nederland gebruik gemaakt van deze gratis test. Ook de verplichte regeling van de GGD om jongeren onder de 25 jaar, die positief zijn getest op chlamydia door te testen op andere soa’s komt te vervallen. Daarentegen kunnen voortaan mensen die zich bij de GGD melden als slachtoffer van verkrachting of seksueel geweld wel een gratis soa-test krijgen.

Welke risicogroepen blijven

De gratis-soa test blijft echter nog wel bestaan voor de twee andere risicogroepen. Dit zijn homoseksuelen en personen die seks hebben met anderen uit landen waar hiv veel voorkomt. Ondanks dat de regeling binnenkort ingaat, houden de GGD ’s in Nederland nu al rekening met deze veranderende situatie. Op dit moment kost het het Rijk rondom 30 miljoen euro per jaar. Van Rijn wilt dat deze kosten daar dan ook bij blijven. Staatssecretaris Van Rijn benadrukt dat de groepen die door deze nieuwe maatregel buiten de boot gaan vallen zich ook gewoon kunnen laten testen bij de huisarts.

VVD en PvdA

De VVD schaart zich volledig achter het standpunt van Van Rijn. Kamerlid Tamara van Ark meldt dan ook dat de VVD wil dat iedereen zinnig en zuinig omgaat met zorg. Ze vindt het hierom dan ook logisch dat mensen die wisselende seksuele contacten hebben hiervoor hun verantwoordelijkheid nemen en zelf hun soa-test gaan betalen. Daarnaast benadrukt ze dat een condoom überhaupt goedkoper is dan een soa-test. De PvdA is verrassend genoeg echter kritisch tegenover het standpunt van Van Rijn. Zij verzetten zich tegen het uitkleden van preventieprojecten als deze en Kamerlid Agnes Wolbert laat dan ook weten dat het juist de bedoeling is dat zulke activiteiten laagdrempelig zijn en op die manier voor iedereen toegankelijk.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!