Fysiotherapeuten en tandartsen wacht omzetstrop in 2014

Steeds minder mensen kiezen in 2014 voor een aanvullende verzekering. Diverse vergelijkingssites en zorgverzekeraars zien dat steeds meer mensen kiezen voor alleen een basisverzekering. Het gevolg daarvan is dat steeds minder mensen naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut of tandarts gaan, wanneer zij dat zelf moeten betalen. De gevolgen hiervan voor fysiotherapeuten en tandartsen zijn desastreus.

Besparen

Volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net is het niet zo gek dat mensen steeds vaker de keus maken om alleen een basisverzekering af te sluiten. Aanvullende verzekeringen zijn vaak duur en dekken vaak meer zorg dan je eigenlijk gebruikt. Je betaalt dus ook voor zorg die je helemaal niet nodig hebt. Door goed te kijken naar welke zorg je nodig hebt, kun je flink besparen, en dat is ook wat consumenten steeds meer doen. Toch is de focus op alleen besparen niet voldoende. Het is nooit verstandig om dan maar niet naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut te gaan, terwijl dat eigenlijk wel nodig zou zijn.

Fysiotherapeuten

Patiënten kiezen er steeds vaker voor om niet zich niet te laten behandelen door een fysiotherapeut, wanneer zij geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebben. Patiënten moeten de kosten voor de fysiotherapeut dan zelf betalen en kunnen dat soms niet, of vinden het te duur. Dit heeft grote gevolgen voor fysiotherapeuten. Uit een rondvraag onder fysiotherapeuten blijkt dat hen door deze ontwikkeling het komende jaar een omzetstrop te wachten staat.

Ook het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) herkent wat fysiotherapeuten aangeven: “We herkennen het geluid van fysiotherapeuten dat (in bepaalde gebieden) minder mensen de fysiotherapeut bezoeken. Vooral sinds fysiotherapie grotendeels niet meer vanuit de basisverzekering vergoed wordt, gaan meer mensen vanuit kostenoverweging niet naar de fysiotherapeut” aldus Daniëlle Elings van het KNGF. Elings licht toe: “Fysiotherapie is noodzakelijk om de verergering van klachten te voorkomen. Het uitstellen van behandelingen of er zelfs geheel van afzien, gaat ten koste van de gezondheid van de patiënt. Wij raden mensen aan een goede afweging te maken en de aanvullende zorgverzekering niet zomaar op te zeggen.”

Tandartsen

Hetzelfde geldt voor tandartsen. Steeds minder mensen kiezen ervoor om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Uit een rondvraag onder tandartsen blijkt ook dat steeds meer mensen minder vaak naar de tandarts gaan voor controle of bijvoorbeeld kiezen om bepaalde behandelingen niet te ondergaan, omdat zij de kosten hiervoor niet kunnen opbrengen. Net als voor de fysiotherapeuten, betekent dat ook voor tandartsen een forse daling in de omzet.

Ook de NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) bevestigt deze daling van de omzet. Volgens Dianne Paarhuis, woordvoerder van de NMT, gaan mensen nog wel naar de tandarts, maar worden niet acute behandelingen uitgesteld. “Patiënten die voorheen ook geen aanvullende tandartsverzekering hadden, hebben hier al eerder bewust voor gekozen en ingeschat de kosten zelf te kunnen betalen. Mensen die nu puur uit kostenoverweging de tandartsverzekering opzeggen, kunnen mogelijk toch in de problemen komen wanneer tandheelkundige zorg nodig is.”, aldus Paarhuis van de NMT.

Zorgverzekering vergelijken

De consument doet er dan ook verstandig aan een goede afweging te maken bij het kiezen van een zorgverzekering. Het is goed om op basis van de wensen voor verschillende aanvullende dekkingen de zorgverzekering te vergelijken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!