[wd_asp id=1]
het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is een actie begonnen waarmee ze consumenten bepaalde aanvullende verzekeringen aan- of juist afraden. ‘U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?’ is de slogan van de nieuwe campagne.
In de basisverzekering worden 18 fysiotherapiebehandelingen vergoed voor jongeren tot 18 jaar. De behandelingen die hierna nog nodig zijn moeten uit eigen zak worden betaald, behalve wanneer er sprake is van een chronische aandoening. Volwassenen krijgen geen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij een chronische aandoening, maar ook dan moeten zij de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Pas wanneer het eigen risico voldaan is, worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Er is een lijst opgesteld met chronische aandoeningen, deze lijst is echter erg beperkt. Zo krijgen reumapatiënten geen fysiotherapiebehandelingen vergoed, reuma staat namelijk niet op de lijst. Dit terwijl reumapatiënten per week twee fysiotherapiebehandelingen nodig hebben. De campagne van het KNGF richt zich op dit soort groepen. In verschillende fysiotherapiepraktijken zijn posters opgehangen.
Het KNGF heeft de zorgverzekeringen opgedeeld in drie categorieën: onbeperkte dekking zonder medische selectie, ruime dekking zonder medische selectie en beperkte dekking met medische selectie en zonder vrije keuze. Het KNGF raadt de zorgverzekeringen met onbeperkte dekking zonder medische selectie aan. Hier vallen drie polissen onder: IZZ Restitutie met Zorg voor Zorg Extra 3 (175,22 euro per maand), Zorg en Zekerheid Zorg Vrij Polis met AV totaal (195,45 euro per maand) en Delta Lloyd Restitutie met Top (208,39 euro per maand). Deze verzekeringen zijn relatief duur, maar zorgen er volgens het KNGF wel voor dat fysiotherapie toegankelijk is voor consumenten die het nodig hebben. Andere verzekeringen die door het KNGF goedgekeurd zijn, zijn de verzekeringen met met ruime dekking zonder medische selectie. Hieronder vallen:
De verzekeringen met beperkte dekking, medische selectie en zonder vrije zorgkeuze wordt afgeraden door het KNGF. Hieronder vallen de volgende zorgverzekeringen:
Zorgaanbieders mogen hun patiënten informeren mits het advies correct is. Dit bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zij gaan het advies van het KNGF nader bestuderen en bepalen of het advies objectief en niet te beperkt of te selectief is.