FNV komt in actie tegen ‘misleidende’ zorgspotjes

De vakbond FNV Zorg & Welzijn komt in actie tegen misleidende reclame spotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De spotjes gaan over de veranderingen en bezuinigingen in de zorg, volgens de bond wordt er een te rooskleurig beeld geschetst van de toekomst. De vakbond dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie, in de Nederlandse Reclame Code zijn namelijk regels vastgelegd waar reclame aan moet voldoen. Zondag liet Corrie van Brenk, Abvakabo-voorzitter van FVN, aan persbureau ANP het volgende weten: “In de spotjes worden verwachtingen gewekt die voor veel mensen niet waargemaakt kunnen worden. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland in slaap te sussen met mooie verhaaltjes. Mensen hebben recht op het eerlijke verhaal.”

Zorgspotjes

Neem bijvoorbeeld het televisie spotje met mevrouw Jansen die slecht ter been is, uit het filmpje blijkt dat de oudere dame ‘straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente’. De FNV zet hier echter een vraagteken achter, komt dit wel overeen met de werkelijkheid? In de meeste gevallen verdwijnt er juist zorg vanwege de bezuinigingen. Zo vallen er duizenden ontslagen in de zorg en verdwijnen er honderden verzorgingshuizen. Ook in het spotje met meneer Berg zouden er weleens misverstanden kunnen ontstaan. Meneer Berg dementeert en verhuist naar een zorginstelling. Corrie van Brenk laat weten dat het kabinet in werkelijkheid wil dat mensen in deze lastige situatie juist langer thuis blijven wonen. Deze spot wekt dus de verkeerde illusie.

Resultaat klacht

Het is nog niet duidelijk of de klacht van FVN Zorg & Welzijn ook echt in behandeling kan worden genomen. Er is onlangs bij de Reclame Code Commissie al een klacht ingediend over reclame spotjes van het ministerie Volksgezondheid die onbetrouwbare informatie zouden geven. De Reclame Code Commissie vond toen dat ze niet over de inhoud kon rechtspreken, omdat de spotjes volgens artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code niet als reclame werden verstaan.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!