Extreem goedkope zorgverzekering, doen of juist niet doen?

Steeds meer zorgverzekeraars komen met een budgetvariant op de basisverzekering voor 2014. Dit is een zorgverzekering voor een extreem lage premie, waarin door zorgverzekeraars voornamelijk wordt bespaard door middel van het sterk beperken van de keuzevrijheid.

Voor ziekenhuiszorg kunnen verzekerden dan bijvoorbeeld alleen nog terecht bij een klein aantal geselecteerde ziekenhuizen. Voor andere typen zorg zijn verzekerden dan ook gebonden aan een klein aantal zorgaanbieders die een contract met de verzekeraar hebben.

Het kan dan zeker voorkomen dat iemand naar een ziekenhuis moet dat veel verder is gelegen, omdat de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met een ander ziekenhuis dat voor de verzekerde veel dichterbij is gesitueerd. Wanneer je er toch voor kiest om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan waar je verzekeraar geen contract mee heeft, dan is de kans groot dat slechts een gedeelte van de gemaakte zorgkosten vergoed wordt. Indien dat het geval is, kan het zomaar zijn dat een verzekerde, wanneer hij of zij even niet alert is, flink duurder uit is, omdat een gedeelte van de kosten voor eigen rekening zijn.

De kans dat je naar een ziekenhuis waar de verzekeraar geen contract mee heeft gesloten, zonder dat je daarbij stilstaat, is zeker aanwezig. Wanneer je naar het ziekenhuis moet, zul je in sommige gevallen niet rustig de tijd nemen om uit te zoeken of het dichtstbijzijnde ziekenhuis nu wel of niet gecontracteerd is door de zorgverzekeraar. In geval van spoedeisende zorg geldt de beperking niet.

Selectieve polis

Onder andere Menzis en Zilveren Kruis Achmea bieden deze extreem goedkope, maar selectieve polissen in 2014 aan. Bij Zilveren Kruis bijvoorbeeld, kun je al een dergelijke polis afsluiten voor maar 62,29 euro per maand. Je kunt dan bij slechts dertig ziekenhuizen terecht, terwijl er maar liefst negentig ziekenhuizen in Nederland zijn. Ook Menzis heeft een zeer strenge selectie gemaakt bij welke ziekenhuizen je terecht kunt met de goedkope, selectieve polis.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!