Extra geld voor aanpak zorgfraude

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan vanaf 2014 meer geld reserveren en meer mensen inzetten om de fraude in de zorg tegen te gaan. De opsporing en bestrijding moet ervoor zorgen dat de zorgfraude aangepakt gaat worden. Hiermee gaan ze sterker verder op de ingeslagen weg. De Tweede Kamer is gisteren op de hoogte gesteld van dit alles door middel van een Kamerbrief, zo meldt de Rijksoverheid op haar website.

Een bewindspersoon zegt dat fraude de solidariteit van de zorg aantast en dat ‘we dit mogen laten gebeuren’. De plannen zouden ingrijpen op een breed gebied in de zorg. Er moet in 2014 €5 miljoen euro beschikbaar komen om de fraude tegen te gaan, in 2015 zou het dubbele van dit bedrag uitgetrokken moeten worden.

Daarnaast moet vanaf 1 januari 2014 het Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding volledig operationeel worden. Dit is een organisatie die zich richt op het verzamelen en verweren van de gegevens om zo fraude en onregelmatigheden op te sporen.

Ook gaat de fraudegevoeligheid getest worden bij nieuwe wet- en regelgevingen. Ook worden de bekostigingssystemen getoetst op diezelfde fraudegevoeligheid. Hervormingen in de zorg en andere veranderingen in het systeem zullen voortaan uitgebreid getoetst worden op fraudegevoeligheid en andere risico’s.

Bij mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) zijn de kansen op fraude het grootst. Daarom gaat de overheid in 2013 en 2014 zo’n 30.000 mensen thuis bezoeken. Hierbij wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om het beroepsgeheim te doorbreken. Hierdoor kan er daadwerkelijk iets gedaan worden  met sterke vermoedens van fraude in de zorg. Hiervoor was dit niet mogelijk vanwege het beroepsgeheim. Daarnaast moeten behandelaren meer gegevens door gaan geven (onder andere de medische indicatie, de tijd die het in beslag genomen heeft etc.) bij een declaratie.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!