Enorme financiële risico’s door sluiting verzorgingshuizen

Experts waarschuwen voor onverwachte financiële risico’s die kunnen ontstaan door de enorme uitstroom van ouderen uit de verzorgingshuizen. Deze zijn het gevolg van de nieuwe plannen van het kabinet die vanaf 2015 ingaan. Hierdoor zullen de banken namelijk een deel van de miljarden die ze in deze sector hebben uitstaan niet terugkrijgen omdat zorginstellingen door de leegstand hun bankschulden niet kunnen afbetalen, zo melden de experts. Veel verzorgingshuizen gaan de komende jaren sluiten. Dit komt voort uit het plan van het kabinet om zoveel mogelijk ouderen langer thuis te laten wonen en eventueel verzorgd te laten worden door familie en vrienden. Hoewel deze maatregel deels is afgezwakt door de zorgdeal van de coalitiepartijen met de D66, ChristenUnie en SGP zullen er vermoedelijk nog zo’n zeshonderd verzorgingshuizen hun deuren sluiten.

Compensatie voor zorginstellingen

Echter zullen hierdoor de leningen die verzorgingshuizen hebben openstaan bij de banken niet meer af kunnen worden betaald door de leegstand. Michel van Schaik, de voorzitter van de werkgroep gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken, meldt dat de overheid met een compensatie voor de zorginstellingen over de brug zal moeten komen om de schade te kunnen dekken. Volgens Van Schaik is het onvermijdelijk dat de instellingen naar de rechter gaan stappen als de overheid deze niet compenseert. Hij vermoedt tevens dat de instellingen een goede kans maken om deze te winnen. Als de overheid besluit om dit probleem niet te compenseren zullen de financiële problemen uiteindelijk terugslaan op de overheid. Dit komt omdat zij via een omweg garant staan voor leningen. Als dus uiteindelijk allerlei zorginstellingen omvallen, zal de overheid deze schade moeten betalen.

Waarborgfonds voor de Zorgsector

Sinds in 2000 het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) is opgericht, staan zij garant voor dit soort leningen. Indien zorginstellingen failliet gaan, kunnen zij hier om hulp vragen. Op dit moment hebben de instellingen al zo’n tekort van ruim twee miljard euro. De directeur van het Waarborgfonds, Herman Bellers, is zeer ongerust over de zaak. Hij geeft aan dat het fonds is opgericht voor als er één zorginstelling omvalt, niet om de sluiting van zo veel verzorgingshuizen op te vangen.

Waarborgfonds voor woningcorporaties

Daarnaast maakt ook het waarborgfonds dat garant staat voor woningcorporaties zich ernstig zorgen. Omdat veel corporaties verzorgingshuizen aan zorginstellingen huren, lopen zij nu ook risico’s. Veertien corporaties hebben meer dan tien procent van hun bezit uit verzorgingshuizen bestaan. Brigitte van Hoesel, directeur van Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) waarschuwt dat de overheid nog voor een verrassing kan komen te staan aangezien er sinds 1999 een overeenkomst tussen de overheid en de corporaties bestaat waarin staat dat de overheid niet zomaar kan beslissen om de capaciteit van verzorgingshuizen te verminderen. Indien een andere bestemming minder oplevert, dient de overheid het verschil te betalen en als een pand wordt verkocht, moet de overheid het bedrag aanvullen tot de boekwaarde.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!