Eigen risico zorg 2014

Het verplichte eigen risico wordt ieder jaar hoger. Waar we voorheen nog gebruik konden maken van een zorgverzekering zonder eigen risico, was het minimale eigen risico in 2013 vastgesteld op €350. In 2014 wordt dit €360. Dit kan oplopen tot een maximaal eigen risico van €860. Natuurlijk is een verzekering met een hoog eigen risico per maand beduidend goedkoper. Maar zodra er iets aan de hand is, ben je wel direct €860 lichter.

Eigen risico?

Het eerste bedrag dat we per jaar aan zorg besteden moeten we als Nederlanders zelf betalen, dit noemen we ook wel het eigen risico. Er zijn verschillende redenen waarom we allemaal een eigen risico moeten betalen. Ten eerste wil de overheid voorkomen dat we bij ieder probleempje direct naar de specialist rennen. Als het eerste gedeelte uit eigen portemonnee betaald moet worden, denken de meeste mensen beter na of de zorg werkelijk nodig is. Een tweede reden is dat het de verzekering enorm veel kosten scheelt, in tijden van bezuinigingen is dit ook een belangrijk argument. En als laatste reden, worden er minder onnodige administratieve kosten gemaakt omdat er minder declaraties worden ingediend. Het eigen risico wordt pas ingezet als je gebruik maakt van zorg. Voor sommige zorg hoef je geen gebruik te maken van je eigen risico. Deze zorg wordt direct vergoed vanuit de basisverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, de verloskundige, kraamzorg, het nationale bevolkingsonderzoek, de griepprik en kosten uit een eventuele aanvullende verzekering.

Hoeveel?

Voor 2014 is het eigen risico variërend tussen de €360 en €860. Er werd voor 2015 ook gesproken over een inkomensafhankelijk eigen risico. Dit houdt in dat Nederlanders met een laag inkomen een lager bedrag vanuit de eigen risico betalen en daar tegenover betalen de mensen met een hoog inkomen meer. Inmiddels zijn de plannen om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken van tafel. Het eigen risico zal voor iedereen gelijk blijven, in 2014 dus €360. Voor mensen met een laag inkomen is er vanuit de overheid een compensatie bedacht, de zorgtoeslag. Dit is een kleine maandelijkse bijdrage waarmee je een gedeelte van je zorgverzekering kunt betalen. Welk eigen risico voor jou het meest geschikt is, is lastig te bepalen als je niet veel van zorg gebruik maakt. Je kunt de zorgverzekeringen vergelijken op basis van de hoogte van het eigen risico met de vergelijker van Zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!