EHBO cursussen en uw zorgverzekering

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) is een belangrijk begrip binnen de Nederlandse samenleving. De bedoeling van EHBO verlenen is hulp aan iemand verlenen in afwachting van professionele hulpverlening, zoals bijvoorbeeld de ambulancedienst. Bij levensbedreigend letsel of een stoornis kan een EHBO’er levens redden, bijvoorbeeld door te reanimeren.

Cursussen

In principe kan iedereen eerste hulp verlenen, maar dat moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren. Daarom biedt het Oranje Kruis cursussen aan, waarmee u een officieel EHBO diploma kunt verkrijgen. Deze cursussen en diploma’s zijn onderverdeeld in diverse gradaties, zoals eerste hulp aan kinderen en eerste hulp bij verkeersongevallen. Ga voor uzelf na welke cursus voor u van belang is en of deze bij u in de omgeving wordt aangeboden. Bedrijven met een hoger risico op ongevallen kunnen ook verplicht worden personeel met een EHBO diploma in dienst te hebben.

Vergoeding

EHBO cursussen worden niet vanuit het basispakket van uw zorgverzekering vergoed. Met een aanvullende zorgverzekering maakt u doorgaans wel kans op een vergoeding, al blijft het afhankelijk van welke aanvullende verzekering u heeft afgesloten. De vergoedingen die gelden bij de juiste aanvullende zorgverzekering verschillen van ongeveer vijftig euro tot maximaal enkele honderden euro’s per jaar. Vaak valt de EHBO cursus onder het de naam ‘gezondheidscursussen’, wat betekent dat de vergoeding van uw verzekeraar ook geldt voor andere soorten cursussen.

Voorwaarden

De vergoeding wordt alleen uitgekeerd als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet de cursus gevolgd worden bij een organisatie waar uw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als dat niet het geval is, kan uw vergoeding lager uitvallen of compleet vervallen. De aanbieder van de cursus moet door het Oranje Kruis gecertificeerd zijn en doorgaans heeft u ook een bewijs van deelname nodig. Soms geldt als voorwaarde ook dat u het diploma daadwerkelijk verdiend heeft.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!