Eetstoornissen

Zorgverzekering voor mensen met eetstoornissen

Mensen met een eetstoornis hebben vaak behoefte aan een behandeling om van het probleem af te komen. Sommige eten te veel of te weinig, anderen braken het uit of willen helemaal niet eten. Voor iedere vorm van een eetstoornis zijn er verschillende behandelingen om van het probleem af te komen. Hoe gaan de zorgverzekeraars met deze verschillende vormen van therapie om?

Anorexia

Een eetstoornis kan op verschillende manieren ontstaan. De meeste bekende vorm is anorexia nervosa, waarbij een laag gewicht belangrijker wordt gevonden dan eten. Patiënten vinden zichzelf te dik terwijl daar geen reden toe is. Ze eten niet of nauwelijks, en braken alles soms weer uit. Een andere vorm is boulimia nervosa, waarbij iemand enorme eetbuien kent. Dit is een vorm van eetverslaving. Vaak wordt het voedsel ook weer uitgebraakt.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om eetstoornissen te behandelen. Dit verschilt per situatie. Het begint altijd bij de huisarts, die je doorverwijst naar een bijvoorbeeld een psychiatrisch ziekenhuis of een speciaal behandelcentrum voor eetstoornissen. Hier wordt gebruikt gemaakt van gesprekstherapie, groepstherapie of gezinstherapie. Behalve behandelingen in een kliniek bestaan er ook internetbehandelingen voor mensen met eetstoornissen.  Een voorbeeld hiervan is www.eetprobleemdebaas.nl, waar mensen sinds 2009 online hun eetgedrag kunnen onderzoeken en veranderen. Iedere deelnemer heeft gedurende de hele behandeling een persoonlijke hulpverlener, met wie alleen via internet wordt gecommuniceerd. Deze behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket.

Vergoeding

Vanuit de basisverzekering wordt een deel van de meeste behandelingen vergoed. Iedereen met een eetstoornis komt dus in aanmerkingen voor therapie of een behandeling. Het bedrag dat wordt vergoedt verschilt wel per verzekeraar. Wil je een goede vergelijking maken welke zorgverzekering het beste bij jouw persoonlijke eisen past? Neem dan een kijkje in de vergelijker van zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!