Eerste Kamer ondanks protesten voor nieuwe Jeugdwet

De nieuwe Jeugdwet wordt dinsdag zeer waarschijnlijk aangenomen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft gisteravond tijdens een lang debat in de Eerste Kamer coalitiepartijen VVD en PvdA samen met CDA en D66 aan zijn zijde weten te krijgen, wat genoeg zetels oplevert voor een ruime meerderheid bij de stemming volgende week. Dit ondanks het protest van vakbond AbvaKabo FNV en de petitie van psychiaters, psychologen en patiënten die door meer dan 94.000 mensen is ondertekend.

Toezicht

De staatssecretaris heeft in het debat wel toegezegd dat er een speciale dienst komt die gemeenten moet controleren. Deze commissie, de Transitie Autoriteit Jeugd, krijgt ook een hulpfunctie voor gemeenten bij het inkopen van zorg en biedt een luisterend oor voor instellingen die zich zorgen maken over de zorg voor specifieke patiëntengroepen.

Overheveling

Met de nieuwe Jeugdwet wordt de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten en valt de jeugd-ggz onder jeugdzorg. Daarmee vervalt het recht op geestelijke gezondheidszorg, maar houdt de gemeente volgens staatssecretaris Van Rijn wel zorgplicht. Volgens de staatssecretaris verandert de kwaliteit van de zorg voor jongeren met psychiatrische problemen niet. Met de overheveling wil de overheid de jeugdzorg eenvoudiger en efficiënter maken. In totaal moet er 15%, zo’n 450 miljoen euro, op de kosten worden bezuinigd.

Na de overheveling zullen gemeenten de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren in moeten kopen. Kinderombudsman Marc Dullaert stelde gisteren bang te zijn dat specialistische instellingen zullen verdwijnen, waardoor kinderen die specialistische geestelijke zorg nodig hebben buiten de boot vallen.

Volgende week dinsdag wordt er in de Eerste Kamer over de nieuwe Jeugdwet gestemd.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!