Eerste huisarts to Go geïnstalleerd op Den Haag Centraal

Sinds deze week heeft Care to Go zijn deuren geopend als eerste inloophuisartskliniek van Nederland op Den Haag Centraal. De particuliere kliniek is voor iedereen toegankelijk en makkelijk te bereiken door zijn centrale ligging in de binnenstad bij het spoor. In de kliniek ontvangt een geregistreerde huisarts iedereen die eenvoudige medische aandoeningen heeft, zoals oorpijn of blaasontsteking.

Achtergrond initiatief

Een consult bij de particuliere kliniek kost 35 euro. Daar kunnen natuurlijk nog extra kosten bij komen als er bloedprikken of andere medische handelingen nodig zijn. Toch zijn veel mensen bereid te betalen voor de huisarts. Joris van der Putten, een van de initiatiefnemers van Care to Go heeft bij het opzetten van dit project gekeken vanuit klantgerichtheid. Van der Putten: ‘Soms willen mensen voor niet-dringende kwaaltjes gewoon even snel en makkelijk bij de dokter binnen kunnen lopen op een moment dat voor de patiënt goed uitkomt.’ Van der Putten die zelf tropenarts was en inmiddels zorgondernemer weet dat in landen als Amerika, Zuid-Afrika en Engeland dit soort gelijkwaardige inloopklinieken al langer bestaan.

Locatie

Het bedrag van 35 euro is gebaseerd op het zogenaamde passantentarief. Het bedrag dat een bezoekje aan een vreemde huisarts kost is gemiddeld 30 euro. De reden dat deze kliniek net iets duurder is, is vanwege de dure locatie. De reden van de locatie van de huisartsenpraktijk op een Centraal Station is het feit dat er dagelijks 40.000 mensen in de omgeving werken en ruim 80.000 reizigers passeren. De kliniek is geopend van half acht tot zes uur ’s avonds en hoopt in de toekomst ook in de avonden en weekenden open te zijn.

De Landelijke Huisartsen Vereniging

De Landelijke Huisartsen Vereniging is niet heel enthousiast over Care to Go. De organisatie vindt dat ze niet de kernwaarde van het vak ondersteunen, namelijk de relatie tussen patiënt en huisarts. De huisarts dient de patiënt te kennen, zijn voorgeschiedenis en zijn dossier en dient tegen die achtergrond naar de medische vraag te kijken, aldus een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Patiënten federatie NPCF

De patiënten federatie NPCF vindt het daarentegen juist een goed initiatief. Zij zijn van mening dat het Care to Go principe tot meer keuze leidt voor mensen. Directeur Wilna Wind is erg benieuwd aan welke vraag de huisartsenkliniek gaat voldoen.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars reageren niet verschillend op het nieuwe Care to Go. Achmea stimuleert huisartsen om ook buiten kantooruren bereikbaar te zijn. Toch blijkt dit een lastige opgave, merkt woordvoerder Christine Rompa van Achmea. Ze is van mening dat dit soort initiatieven helaas vaak stranden. Zo bestond er al de SOS-arts, een Amsterdams project waarbij artsen 24 uur per dag op afroep klaarstaan. Dat was niet bepaald een succes. Het is daarom dus nog even afwachten of dit nieuwe initiatief een groot succes wordt of in hetzelfde rijtje als SOS-arts gaat vallen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!