Een stoma in 2014, wat vergoedt de zorgverzekering

Wanneer de darmen hun werk niet meer optimaal kunnen doen, door wat voor aandoening dan ook is een stoma vaak de oplossing. Een stoma wordt vaak als hinderlijk ervaren, maar wat is het nou eigenlijk en wat vergoedt de zorgverzekeraar in 2014?

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening in de buik van de mens, die in contact staat met de buitenwereld. In Nederland lopen ongeveer 32.000 mensen rond met een stoma. Stoma is ook het Griekse woord voor opening of mond. Een stoma moet u zien als een draagbaar darmsysteem. Aan uw buik wordt een zakje geplaatst, waarin uw ontlasting terecht zal komen. Voedings- en afvalstoffen zullen niet meer door het gehele darmsysteem gaan en eindigen in de wc. Hier is de stoma de vervanger van. Er is zowel een stoma voor de urine als de ontlastingswegen.

Wanneer is een stoma nodig?

Een stoma is nodig wanneer u een serieuze afwijking in de darmen heeft en uw urine en ontlasting niet meer via de natuurlijke weg het lichaam kan verlaten. Als uw kringspier niet meer goed functioneert, krijgt u een blijvende stoma. Heeft u een minder ernstige aandoening dan kunt u wellicht tijdelijk een stoma krijgen. Deze draagt u dus maar een bepaalde tijd met u mee. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als een deel van de darmen ontstoken is en deze rust moet krijgen. Dan krijgt u tijdelijk een stoma om de darm te ontlasten. Een stoma is bedoeld om het leven te verbeteren en uw klachten te verminderen. Een stoma kan ook nodig zijn wanneer er zich poliepen of tumoren in of op de darmen bevinden. Het kan ook nodig zijn bij een aangeboren afwijking.

Een stoma wordt meer dan eens als een opluchting ervaren, mede doordat mensen met een darmprobleem vaak al langere tijd met darmproblemen kampen. Een zakje op de buik kan even wennen zijn, maar kan tegelijkertijd dus ook een uitkomst bieden voor een vrijer leven.

Wat vergoedt de verzekering?

Bij de meeste verzekeraars krijgt u ook in 2014 uw stoma voor de volle honderd procent vergoed. Dit is echter wel vanuit uw eigen risico, dus het kan zijn dat u hier nog aan bij moet betalen, mocht u het eigen risico nog niet helemaal opgemaakt hebben. Ook is het van belang dat u uw stoma laat zetten bij een zorginstelling die contracten heeft met uw zorgverzekeraar, als u dit niet doet, kan het zijn dat u een deel zelf moet gaan betalen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!