Duizenden banen verdwijnen bij Achmea

In de komende jaren zullen zo’n 4.000 banen bij Achmea verdwijnen vanwege een reorganisatie. Dat maakte de grootste verzekeraar van Nederland vanmorgen bekend. Achmea heeft zo’n 19.000 medewerkers in dienst, waarvan 17.000 in Nederland. 4.000 banen daarvan zullen verdwijnen, waarbij het onvermijdelijk is dat er gedwongen ontslagen zullen ontvallen.

Steeds meer online

Achmea heeft zo’n acht miljoen klanten, waarvan steeds meer mensen hun verzekeringszaken online regelen. De verzekeraar geeft daarom aan meer te willen investeren in de online mogelijkheden op het gebied van klantgerichtheid en service. Door deze verschuiving richting het online regelen van verzekeringen, ontstaat er minder werk voor verzekeraars.

Bovendien stappen mensen steeds vaker over van zorgverzekering. Ook kiezen mensen er steeds vaker voor om het eigen risico te verhogen in ruil voor een lagere premie. Dat zorgt ervoor dat enerzijds de inkomsten minder worden, maar anderzijds de kosten wel hetzelfde blijven.

Bezuiniging

Begin dit jaar verdwenen er al 2.500 banen bij Achmea. Toen gaf bestuursvoorzitter Willem van Duin al aan dat er meer bezuinigd zou moeten worden. Nu wordt deze bezuiniging zichtbaar in het schrappen van de 4.000 banen.

Ook de vermindering in het aantal levensverzekeringen dat wordt afgesloten draagt eraan bij er meer bezuinigd moet worden. De inkomsten op levensverzekeringen waren voorheen zeer stabiel, maar door onder andere de crisis worden er steeds minder levensverzekeringen afgesloten.

De bezuiniging door het schrappen van de 4.000 banen zou een besparing moeten opleveren van 200 miljoen euro.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!