[wd_asp id=1]
Om donortransplantatie en transplantatiezorg te kunnen definiëren, beginnen wij eerst met het definiëren met ‘donor.’ Een donor is een persoon die tijdens het leven of na het overlijden, zijn of haar bezit geeft aan iemand of aan een organisatie. Dat bezit kan variëren van geld tot organen en andere lichamelijke dingen als, sperma, melk(moedermelk), weefsel, bloed. We zullen ons richten op het doneren van organen.
Men heeft zelf de keus om een orgaandonor te zijn of niet. Tijdens het leven kan een donor ook een orgaan afstaan aan iemand die het hard nodig heeft. Dat noemen wij een donortransplantatie. Een transplantatie is het (deels) vervangen van een slecht of niet meer functionerend orgaan bij een persoon. Het ontbreken van dat orgaan moet het leven van de donor zelf niet in gevaar brengen. Na het overlijden van de donor is de donor in staat alles van het menselijk lichaam te doneren.
Als donor bent u bereid alles af te staan van uw menselijk lichaam. Tijdens het leven bent u bereid bepaalde organen af te staan aan een persoon die dat nodig heeft: een nier, een deel van de longen, een deel van de lever enzovoort. Voordat dit proces in werking kan worden gezet, moeten er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan:
Transplantatiezorg is verzekerd vanuit de basisverzekering. Als donor ontvanger bent u verzekerd voor:
De donor is, als de donor ontvanger een verzekering heeft afgesloten, ook verzekerd tegen de vergoedingen van de donor ontvanger.
Als donor krijgt u voor de transplantatie een vergoeding. Nee, dat betekent niet dat u geld krijgt voor het afstaan van organen. Het betekent dat u de de onkosten van de voorbereiding, de operatie en behandelingen van de herstelperiode niet zelf hoeft te betalen. Ook als de operatie om een of andere reden niet kan doorgaan, kunt u daar vergoeding voor krijgen. Ik krijgt onder andere vergoeding voor:
De kosten van de transplantatiezorg tellen mee voor het ‘verplicht eigen risico.’ Eventueel ook voor het ‘vrijwillig eigen risico.’
Het verplicht eigen risico & vrijwillig eigen risico Iedereen vanaf 18 jaar die van de medische zorg gebruikmaakt heeft een verplicht eigen risico. Dat bedraagt in 2013 350 euro. In 2014 zal dit bedrag oplopen tot 360 euro. Naast het verplicht eigen risico is er ook een mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Deze wordt vaak afgesloten door verzekerden die bijna geen zorgkosten maken. Het eigen vrijwillig risico geldt voor zorg in uw basispakket.