Dit jaar 1 miljoen overstappers zorgverzekering verwacht

Dit is de laatste week waarin mensen over kunnen stappen naar een andere zorgverzekering. In de laatste dagen voor de deadline is elk jaar een piek te zien in het aantal overstappers. Het verwachtte aantal overstappers is dit jaar 1 miljoen, 0,2 miljoen minder dan vorig jaar. De helft hiervan zal deze week pas overstappen naar een andere zorgverzekering.

Veel overstappers in laatste week van december

Een groot deel van de consumenten stapt pas op het laatste moment over naar een andere zorgverzekering, dit bleek uit cijfers van de afgelopen jaren. Vorig jaar stapte 43 procent in de laatste week pas over, in 2008 was dit slechts 25 procent. Deze week stapt naar verwachting 45 tot 50 procent over, wat neerkomt op een half miljoen overstappers. De consument begon dit jaar namelijk later met overstappen dan voorgaande jaren. Dit komt vermoedelijk door de premiestijging, de late bekendmaking van de nieuwe zorgpremies en de ophef over de vrije artsenkeuze. De afgelopen jaren bleek de populairste overstapdag 30 december, op deze dag worden ook dit jaar de meeste overstappers verwacht.

Driekwart Nederlanders nog nooit overgestapt

Het verwachte aantal overstappers is 0,2 miljoen minder dan vorig jaar. 75 procent van de Nederlanders is zelfs nog nooit overgestapt van zorgverzekering. Deze groep vindt overstappen tijdrovend, ziet weinig verschil tussen de prijs en kwaliteit van zorgverzekeraars en is tevreden met de huidige zorgverzekeraar. Een groot deel van de Nederlanders weet echter niet weet waar zij precies voor verzekerd zijn, wat de kwaliteit is van de zorg die zij verzekerd hebben en hoeveel zij zouden kunnen besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is nog tot 31 december mogelijk om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Tot 31 januari kan een nieuwe zorgverzekering afgesloten worden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!