Diane-35 pil voor eigen rekening

Diane-35 verdwijnt uit het basispakket. Minister van volksgezondheid, Edith Schippers, maakte woensdag met een brief bekend dat de pil geschrapt wordt uit de basisverzekering. De pil was bedoeld om acne en overbeharing tegen te gaan, maar werd vooral gebruikt als gratis anticonceptiemiddel bij vrouwen ouder dan eenentwintig jaar.

Gratis anticonceptiemiddel

Anticonceptiepillen worden voor vrouwen boven de eenentwintig jaar al sinds 2011 niet meer vergoed door de basisverzekering. De Diane-35 werd vaak voorgeschreven tegen acne, terwijl de pil dan eigenlijk gebruikt werd als anticonceptiemiddel. Patiënten die aangewezen zijn op de pil, kunnen de goedkope variant volgens minister Schippers prima betalen. De kosten zijn namelijk laag. Tegen acne wordt vaak niet de voorkeur gegeven aan Diane-35, omdat er goede alternatieven zijn.

Gebruik al stevig teruggelopen

Het gebruik van de pil was het afgelopen jaar toch al sterk afgenomen. Het gebruik daalde met meer dan vijftig procent tussen 2012 en 2013, zo laat de  minister weten in de brief aan de Tweede Kamer. Frankrijk haalde in 2012 de Diane-35 uit de schappen, nadat bleek dat de pil ernstige bijwerkingen heeft. In een uitzending van Zembla kwam dit jaar naar voren dat zevenentwintig gebruiksters van de Diane-35 zouden zijn gestorven. Vrouwen die de Diane-35 gebruiken, hebben volgens Zembla een verhoogde kans op bloedstolsels. Na alle aandacht in de media, besloten veel gebruikers over te stappen op andere middelen.

De pil wordt in Nederland niet van de markt gehaald en zal als anticonceptiemiddel verkocht blijven worden. Boven de eenentwintig jaar moet daar vanaf nu echter voor worden betaald.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!