Diabetes

Zorgverzekering voor diabetespatiënten

Voor mensen met diabetes (suikerziekte) is het vaak moeilijk om een goede zorgverzekering af te sluiten. De ziekte kan niet genezen, en het behandelen kost vaak veel geld en moeite. Natuurlijk zijn er verschillende vormen van diabetes en verschillen de behoeften per patiënt, maar er zijn verzekeraars die diabetespatiënten uitsluiten van bepaalde aanvullende dekkingen.

Insulinebehandeling

Er zijn in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Tien á vijftien procent hiervan heeft diabetes 1, een type dat wordt bestreden met het inspuiten van insuline. Injectiespuiten, infuuspompen of teststrips; diabetespatiënten met type 1 maken er veel gebruik van. De hulpmiddelen voor insulinegebruikers worden in principe altijd vergoed door de verzekeraar. Alleen de vergoeding van het aantal teststrips verschilt. Voor personen met een intensieve insulinebehandeling is het aantal teststrips dat wordt vergoed vaak onvoldoende. De bloedglucosemeter, waarmee bij ernstige vormen van diabetes het bloedsuikergehalte continue kan worden gemeten, wordt sinds eind 2010 onder voorwaarden vergoed binnen de basisverzekering. Ziekenhuizen moeten hierover afspraken met met de verzekeraars. Patiënten die zich niet behandelen met insuline moeten de hulpmiddelen tegen diabetes grotendeels zelf betalen. Onder meer huidverzorgingsproducten, koeltasjes en alcoholdoekjes worden niet vergoed. Sommige verzekeraars zien diabetespatiënten als een verhoogd risico. Ze zijn verplicht voor het verlenen van de basisverzekering, maar weigeren de aanvullende verzekering. Je kan het beste wachten met het opzeggen van je huidige verzekeringen als je niet zeker weet of je nieuwe verzekeraar je voor allles dekt. Controleer alles goed.

Collectieve contracten

De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) sluit met verschillende verzekeraars collectieve contracten af. Voor 2013 is dit gedaan met Agis, CZ, Ohra, Univé, VGZ, Zorg en Zekerheid en De Friesland. Deze collectieve verzekeringen leveren extra premiekortingen en vergoedingen van materialen op. Zo loopt de korting op de basisverzekering bij de meeste verzekaars op tot meer dan 5 procent. Bij het afsluiten van een aanvullend pakket wordt er vaak een vergoeding van enkele tientallen euro’s gegeven op het lidmaatschap van DVN. Bij een collectieve verzekering wordt je als lid van DVN altijd geaccepteerd voor aanvullende zorgverzekeringen. Voor meer informatie kan je kijken op de vergelijker op zorgverzekering.net

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!