Daarom moet je altijd je zorgverzekering vergelijken

Heb jij je zorgverzekering al vergeleken? Er zijn meerdere redenen om je zorgverzekering te vergelijken voordat 2021 begint. Waarom moet je deze kans niet voorbij laten gaan?

De zorgverzekering is in 2021 weer duurder dan in 2020. De verhogingen verschillen sterk per verzekeraar. Er zijn zorgverzekeringen die nauwelijks duurder worden, terwijl andere juist meer dan €10 per maand duurder worden. Maar er zijn meer goede redenen om je zorgverzekering te vergelijken.

Past jouw zorgverzekering nog steeds goed bij jou?
De meeste Nederlanders kijken niet of de huidige zorgverzekering inhoudelijk nog goed passend is. Je had in het verleden bijvoorbeeld een uitgebreide zorgverzekering omdat de kinderen een beugel kregen. Of je verwacht volgend jaar juist een beugel voor de kinderen die jouw huidige zorgverzekering niet vergoedt. Neem in de laatste anderhalve maand van het jaar dus altijd even de moeite om de zorgverzekering te vergelijken.

Beloon dure zorgverzekeraars niet
De grote Nederlandse verzekeraars hoeven geen scherpe premies te bieden, want verzekerden blijven toch wel bij ze verzekerd. Jaarlijks stapt ongeveer 7% van de verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Als meer Nederlanders kritisch zouden kijken naar de zorgverzekering, zouden de dure verzekeraars gestraft worden voor een te hoge premie. Dit zou invloed kunnen hebben op de te dure verzekeraars.

De dure verzekeraars hebben ook goedkopere labels
Wist je dat de dure verzekeraars ook goedkopere labels hebben? Zilveren Kruis heeft bijvoorbeeld ook het label Ziezo, dat veel goedkoper is dan de basisverzekeringen van Zilveren Kruis. Hetzelfde geldt ook voor CZ met de labels CZDirect en Just en voor VGZ met het label Bewuzt. Ook Menzis heeft een goedkoper zusje, namelijk Anderzorg.

Is de collectieve zorgverzekering echt goedkoop?
De meeste Nederlanders zijn verzekerd in een collectieve zorgverzekering. Hierin krijgen ze op de basisverzekering een korting tot 5% en op de aanvullende verzekering mogelijk ook een korting. De hoogte van de korting is niet zo belangrijk voor jou als premiebetaler. Het gaat om het bedrag dat je maandelijks moet afrekenen. Vergelijk je collectieve zorgverzekering maar eens met wat andere verzekeraars rekenen aan premie.

Je verwacht hoge tandartskosten
Heeft jouw tandarts hoge kosten in 2021 aangekondigd? Stem jouw zorgverzekering vooral af op de kosten die je verwacht. Je krijgt bijvoorbeeld twee kronen of je gebit wordt volledig gesaneerd. Vraag dit jaar nog een offerte op bij de tandarts. Als je weet welke kosten je kunt verwachten, kun je de zorgverzekering daarop afstemmen. Op deze manier kun je hoge kosten voorkomen.

Vergelijk dus nog dit jaar je zorgverzekering. Na 1 januari zit je namelijk weer een jaar aan je zorgverzekering vast.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!