Couveuse nazorg

Als uw pasgeboren kindje enkele dagen in de couveuse heeft gelegen en uiteindelijk mee naar huis mag, is het prettig als u bij thuiskomt ondersteund wordt bij de zorg voor uw kindje. Dit heet couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg. Maar wordt deze zorg wel vergoed door uw zorgverzekeraar?

Wat is couveuse nazorg?

Als u kindje te vroeg geboren is of met een medische aandoening, kan het zijn dat uw kindje na de geboorte de couveuse in moet. In de couveuse wordt een baby op temperatuur gehouden en wordt het kindje afgeschermd van bacteri├źn. De tijd dat uw kindje in de couveuse moet blijven ligt aan de ontwikkeling van uw kindje. Het kan enkele dagen zijn, maar bij te vroeg geboren baby’s is dit vaak langer.

Zodra uw kindje naar huis mag, kunt u couveuse nazorg krijgen. Dit houdt in dat u wordt ondersteund door een verloskundige. Deze kraamhulp geeft u advies over hoe u uw kindje thuis het best kunt verzorgen. Ook neemt deze kraamhulp u zorg uit handen.

Couveuse nazorg is niet hetzelfde als reguliere kraamhulp. U wordt hier niet geholpen in het huishouden of u lasten uit handen te nemen. Het is vooral bedoelt om u de verzorging van uw kindje in goede banen te leiden. Waarschijnlijk heeft u al veel opgestoken in de tijd dat uw kindje nog in het ziekenhuis lag, maar bij thuiskomst is het toch altijd even wennen. Daar is couveuse kraamzorg speciaal voor bedoeld.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, wat u vergoed krijgt voor couveuse nazorg. Ook ligt het aan de verzekering die u bij de verzekeraar afgesloten heeft. Veel verzekeringen bieden namelijk geen vergoedingen aan voor couveuse nazorg. Heeft u wel een zorgverzekering waarbij couveuse nazorg ingesloten is, dan vergoed de zorgverzekering vaak het complete bedrag.

Ook is de vergoeding afhankelijk van de zorginstelling waarvan u zorg ontvangt. Heeft de zorgverzekeraar hier afspraken mee gemaakt, dan krijgt u 100% vergoed. Hebben zij geen afspraken onderling, dan kan de vergoeding een stuk minder zijn.

Controleer voordat uw kindje thuiskomt of uw verzekeraar couveuse nazorg vergoedt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!