COPD en zorgverzekering

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een chronische longziekte.  De longen zitten dan vol met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Patiënten zijn vaak erg benauwd. Ter vergelijking: iemand zonder COPD heeft bijvoorbeeld tienduizend liter zuurstof per dag nodig, terwijl iemand met COPD amper de helft hiervan kan in- en uitademen.

Chronische bronchitis en longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor onder andere chronische bronchitis en longemfyseem.Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen (bronchiën) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Symptomen

Een veelvoorkomende oorzaak van COPD is roken. Logischerwijs geldt de regel: hoe meer en hoe langer u gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD. Het ontstaat geleidelijk. Na uw veertigste krijgt u klachten. In het beginstadium van COPD heeft u vooral veel slijmvorming en moet u veel hoesten. Op langere termijn beschadigt de structuur van de longen en neemt de inhoud van de longen af. Bij ernstig COPD kan hierdoor de longfunctie voor meer dan de helft verminderen. U wordt dan benauwd en kortademig.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

COPD is niet te genezen, maar een gezonde leefwijze en behandeling met de juiste geneesmiddelen kunnen een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte. De vergoeding van geneesmiddelen voor longziekten is een heikel discussiepunt, maar er is een aantal concrete afspraken.

Wanneer een arts bij u heeft geconstateerd dat u COPD heeft, dan heeft u rechtop ‘chronische’ fysiotherapie. Dit dekt de basisverzekering in de meeste gevallen.

Bij het stoppen met roken vergoedt de basisverzekering ook de hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Regelmatig krijgen patiënten in de apotheek een ander, goedkoper merk inhalatiemedicijnen mee dan is voorgeschreven. Dat komt door het beleid van zorgverzekeraars, die de voorkeur geven aan een goedkope variant.

Daarnaast kunt u dieetadvies krijgen als u daar belang bij heeft. Voor hoeveel behandeluren u een vergoeding ontvangt, hangt van uw zorgverzekering. Meestal is de richtlijn dat u per kalenderjaar drie behandeluren vergoed krijgt. Daarnaast worden de kosten vaak niet van uw verplicht of vrijwillig eigen risico afgetrokken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!