Controle zorgtoeslag moet scherper

Volgens Frans Weekers, staatssecretaris van Financien, moet het systeem van huur en zorgtoeslag uitbetaling fors worden aangepast. Hij wil dat er vooraf aan de uitbetaling van de toeslag een scherper controle plaatsvindt.

Fraude

Zondagavond heeft de woordvoeder bij KRO Brandpunt uitgelegd wat de aanleiding is van deze maatregel. Bulgaren in Rotterdam profiteren van deze toeslagen door te frauderen. De huidige reglementen zijn hier niet tegen opgewassen. De Belastingdienst betaalt namelijk eerst de huur- of zorgtoeslag uit. Bij fraude probeert de Belastingdienst dan de betaald toeslag terug te krijgen. Dit kost heel veel tijd en energie. Daarom wil Weekers dit veranderen door eerst een controle uit te voeren om te zien of desbetreffende persoon daadwerkelijk recht heeft op toeslag. Vervolgens wordt de toeslag dan uitbetaald.

Vooraf georganiseerd

Tijdens de reportage op KRO leggen Bulgaren zelf uit hoe de fraude in zijn werk gaat. Ze plannen een reis naar Nederland en schrijven zich in op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam van de organisatie staat. Daarna openen zij een bankrekeningen waarna de aangevraagde huur- en zorgtoeslagen op worden uitbetaald. De organisators van de plannen houden de bankpasjes van meerdere deelnemers in hun bezit. Elke persoon krijgt een paar honderd euro, waardoor de organiserende bende tienduizenden euro’s kan innen.

“Geen pinautomaat”

Weekers voegt aan zijn verhaal tijdens KRO Brandpunt toe dat de gevolgen van het frauderen terechtkomen bij mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. Zij moeten dan langer op hun geld wachten. Ook zegt hij dat het belangrijk is voor de houdbaarheid van het systeem dat de toeslagen niet worden gebruikt als pinautomaat waar je gratis geld van kan pakken. Conclusie: de controle zorgtoeslag moet scherper. De VVD overweegt of zij de plannen van Weekers gaan doorvoeren. Als gezin moet u aan uzelf en uw kinderen denken. Het is dan fijn als uw zorgverzekeraar met u meedenkt en speciaal voor u een pakket heeft samengesteld. Want u wilt toch verzekerd zijn voor kinderfysiotherapie, brillen en lenzen en orthodontie? Ontdek welke zorgverzekering voor u en uw gezin de beste keus is: zorgverzekering vergelijken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!