Controle op ‘budgetpolis’ geen taak van huisarts

Huisartsen hoeven bij een verwijzing naar een specialist niet te checken of de zorgpolis van de patiënt deze wel vergoed. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een reactie op recente uitlatingen van het CDA.

Vorige maand riep patiëntenverbond NPCF ziekenhuizen, verzekeraars en huisartsen nog op mensen beter in te lichten over dit soort vaak onvoorziene kosten. Goedkope verzekeringen met lage premies die er op het oog vaak aantrekkelijk uit zien, maar patiënten in de praktijk vaak juist op extra kosten jagen.

Budgetpolissen

Kamerlid Hanke Bruins Slot maakt zich zorgen over patiënten die in de problemen komen door dit soort zogenaamde ‘budgetpolissen’: verzekeringen met een lage premie, beperkte dekking en een contract met weinig zorgaanbieders.

Het CDA wil dat ziekenhuizen nieuwe patiënten altijd inlichten als behandelingen buiten de polis dreigen te vallen. De partij krijgt bijval van de VVD en minister Schippers (Volksgezondheid), die op haar beurt toezegde hierover in gesprek te gaan met de huisartsen.

Medisch inhoudelijk oordeel

Maar de huisartsen houden voet bij stuk en hun standpunt is dan ook glashelder: ‘wij zijn geen assurantietussenpersonen’. Op de site van de LHV maakt voorzitter Steven van Eijck nog maar eens duidelijk dat huisartsen patiënten doorverwijzen op basis van ‘een medische inhoudelijk oordeel’ en dus niet op basis van verzekeringsdekking. Volgens hem is het bijna onmogelijk om huisartsen hierin een rol te laten spelen. De tijd en moeite die zij dan aan het controleren van verzekeraars, voorwaarden en polissen moeten besteden, zou de zorg aan de patiënt volgens Van Eijck niet ten goede komen.

En daarmee krijgen de door de minister beloofde gesprekken tussen huisartsen en de politiek weinig kans. Schippers is in ieder geval benieuwd of de zorgaanbieders op de hoogte zijn van de polissen van hun patiënten en wil daarover graag met de branche om tafel.

Volgens de LHV behoort het ophangen van flyers in de wachtkamer met daarop een oproep aan patiënten om bij een doorverwijzing zelf de polis te controleren ‘eventueel’ wel tot de mogelijkheden.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!