Consument niet bekend met verschillende soorten verzekeringen

Drie op de vier mensen weet niet wat het verschil tussen de natura- en restitutieverzekering is. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar.

Zestig procent van de ruim duizend Nederlanders die door Motivaction ondervraagd werden, bleek niet op de hoogte van de verschillen tussen de twee verzekeringen. Vooral jongeren bleken niet op de hoogte van de verschillen. Toch bestaan de twee soorten verzekeringen al sinds 2006, toen de huidige zorgstelsel haar intrede deed.

Minder keuze

Bij een naturaverzekering worden afspraken gemaakt met zorgverleners. Als verzekerden buiten deze gecontracteerde zorgverleners hulp zoeken, dan moeten zij een deel zelf betalen. Dat deel kan oplopen tot veertig procent. Bij een naturaverzekering ben je verzekerd van zorg bij bepaalde zorgverleners. De verzekeraar koopt namelijk zorg in, waar je als klant gebruik van kunt maken. Bij een restitutieverzekering worden de kosten van de zorg gedekt. De klant bepaalt zelf welke zorgverleners ingeschakeld worden en is bij ieder ziekenhuis verzekerd van gedekte kosten. Mits de soort behandeling door uw polis gedekt wordt.

Restitutieverzekeraars bieden verzekerden de vrijheid om zelf hun arts en ziekenhuis te kiezen. Zij krijgen dus bij iedere zorgverlener hun gedekte zorg vergoed. Soms gebeurt het dat de klant hierbij de betaling moet voorschieten en deze kosten daarna declareert bij de verzekering. Toch loopt de betaling ook hier vaak gewoon via de verzekering.

Grotere verschillen in 2014

De verschillen tussen een naturaverzekering en een restitutieverzekering zullen in 2014 alleen maar groter worden. Daarom is het van belang dat klanten op de hoogte zijn waar zij terecht kunnen voor hun zorg. Volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net is het voor Nederlanders goed om te weten wat de verschillen zijn en nog belangijker: hoe zijzelf verzekerd zijn. “Consumenten moeten goed nagaan wat er in de polisvoorwaarden van hun zorgverzekering staat, en bij welke ziekenhuizen en zorgverleners zij terecht kunnen voor hun zorgbehoefte.”

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!