Consument geen zicht op grote prijsverschillen ziekenhuizen

De prijsverschillen voor een ingreep in verschillende ziekenhuizen zijn enorm. Het kan gebeuren dat je voor een ingreep in een ziekenhuis drie keer zoveel betaalt, dan wanneer je dezelfde ingreep in een ander ziekenhuis zou ondergaan. Doordat steeds meer mensen een verhoogd eigen risico kiezen, worden deze prijsverschillen steeds vaker zichtbaar. Maar dat gebeurt pas wanneer de rekening op de mat valt.

Doordat steeds meer patiënten een verhoogd eigen risico hebben,-waarmee de premie laag blijft- is daarom soms even slikken, wanneer je de rekening voor een kleine ingreep ontvangt. Judith Huiserts vertelt in de uitzending van Nieuwsuur dat haar dochter (22) een Mirena spiraal liet plaatsen in het Radboud Ziekenhuis Nijmegen.

Het plaatsen duurde ongeveer een half uur. Toen zij een half jaar na de ingreep de rekening ontving, was dat even slikken: 764,95 euro. Huiserts ging uit van een vergissing en nam contact op met het ziekenhuis.

Afspraken tussen ziekenhuizen

Het ziekenhuis geeft aan afspraken te hebben met andere ziekenhuizen over deze ingreep. “De prijzen in academische ziekenhuizen zijn over het algemeen hoger, dan in andere ziekenhuizen. Op dit moment varieert de prijs van dit zorgproduct van 164,23 tot 1141,72 euro”, zo laten zij Huiserts weten. In het Radboud betaalt men dus bijna twee keer de gemiddelde prijs van deze ingreep. Doordat de dochter van Huiserts een eigen risico van 850 euro had, moest zij de 764,95 euro volledig betalen.

Verschillen

Nieuwsuur brengt in haar uitzending van woensdagavond de prijsverschillen in kaart. Zo laten zij zien dat voor een consult hoge bloeddruk, de prijzen schommelen tussen de 102 en 303 euro per consult.

Bij grotere ingrepen, zoals het plaatsen van een pacemaker zijn de verschillen ook aanzienlijk. Een plaatsing kost bij het ene ziekenhuis 10.101 euro, terwijl er in een ander ziekenhuis 18.058 euro betaald moet worden. Volgens ziekenhuizen en verzekeraars mogen deze prijzen niet zomaar openbaar gemaakt worden, omdat het concurrentiegevoelige informatie zou zijn. Autoriteit Consument & Markt liet aan Nieuwsuur weten dat zij niet snappen waarom de prijzen niet openbaar gemaakt zouden mogen worden.

Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net hoopt dat er snel meer inzicht komt voor de consument, zodat zij inzicht krijgen in hoeveel de zorg nu eigenlijk kost. “Het is belangrijk dat mensen vooraf kunnen inschatten hoe hoog de kosten zijn voor bepaalde zorg die zij zelf moeten betalen”, aldus Van der Zee.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!