Consument gaat massaal alleen voor basisverzekering

Een recordaantal Nederlanders is dit jaar alleen van plan een basisverzekering af te sluiten. Nog nooit lieten zoveel consumenten aanvullende verzekeringen links liggen, blijkt uit een rondgang van het AD langs vergelijkingssites en verzekeraars.

Verschillende vergelijkers lieten weten dit jaar een flinke groei te zien in het aantal mensen dat alleen op basisverzekeringen zoekt. Een trend die volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net te verklaren is: “Je kunt veel geld besparen door al die verschillende pakketten eens naast elkaar te leggen en te bepalen wat nu eigenlijk echt nodig is”.

Mensen kijken steeds kritischer naar hun zorgpolis. “Heel verstandig. Als je die bezoeken aan de fysiotherapeut of vergoedingen bij de tandarts eigenlijk niet gebruikt, is het natuurlijk zonde van je geld om jezelf daar met een aanvullende polis voor te verzekeren”, aldus van der Zee.

Hand op de knip

Aanvullende verzekeringen zijn dit jaar dus impopulairder dan ooit. De consument let goed op de portemonnee en ziet dan ook steeds meer in zogenaamde ‘budgetpolissen’: verzekeringen met lage premies, beperkte dekking en doorgaans een contract met weinig zorgaanbieders.

Daarnaast blijkt dat consumenten steeds vaker overwegen om het eigen risico te verhogen. Vergelijkingssites en verzekeraars merken dit jaar dat mensen ook via deze weg bereid zijn om geld te besparen op hun zorgpremie. Iets waar volgens deskundigen ook gevaar in kan schuilen. “Lage premies zijn natuurlijk aantrekkelijk, maar mensen doen er wel verstandig aan goed te kijken of ze zo’n hoogste vrijwillige eigen risico wel in één keer op kunnen hoesten als zorgaanbieders daar om vragen”, aldus Van der Zee.

‘Vergelijken loont’

Het maken van weloverwogen beslissingen is hier dus zeer belangrijk. Van der Zee raadt mensen dan ook aan de verschillende zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken om te kijken wat ze kunnen besparen.

Consumenten kunnen per 1 januari overstappen of aangeven dat ze hun verzekering willen aanpassen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!