Chronisch zieken vrezen overstap

Veel chronisch zieken durven niet te veranderen van zorgverzekeraar, dat blijkt uit een onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC). Bijna 80% van de ondervraagden met een chronische aandoening geeft aan nog nooit van zorgverzekering te zijn veranderd.

Onzekerheid

Onder mensen met een chronische aandoening heerst er veel onzekerheid als het gaat om overstappen naar een andere zorgverzekering. Ze denken dat een overstap eerder nadelen geeft dan dat ze er op vooruit gaan. Een van de voornaamste redenen is de angst om geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten bij een nieuwe verzekeraar. En die angst is niet geheel ongegrond: zorgverzekeraars mogen namelijk mensen weigeren voor de aanvullende verzekering. 20,7 % van de ondervraagden met een chronische ziekte geeft aan hier bang voor te zijn, bij niet-chronisch zieken is dat slechts 4,7%.

Ook ziet een deel van de ondervraagden met een chronische aandoening problemen met de overschrijving naar een andere verzekering. Maar de belangrijkste reden om niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar zijn de positieve ervaringen met de huidige zorgverzekeraar. Voor maar liefst 30% van de ondervraagden is dat de reden om niet te veranderen van zorgverzekeraar.

Kritischer

Mensen met een chronische ziekte komen vaker in aanraking met hun zorgverzekeraar en zijn dan ook een stuk kritischer dan mensen zonder een chronische aandoening. Gemiddeld beoordelen zij hun zorgverzekeraar met een 6.2, anderen geven hun zorgverzekeraar gemiddeld een 6.8.

De grootste irritatie ligt bij het eigen risico. Ondervraagden met een chronische aandoening geven de hoogte van het eigen riscico gemiddeld een 4.4, mensen zonder chronische beperking gemiddeld een 5.5. Dat verschil komt doordat mensen met een chronische ziekte jaarlijks hun eigen risico gebruiken voor medische zorg.

Aan het onderzoek deden in totaal bijna 2500 mensen mee, waarvan ongeveer 1000 met een chronische ziekte.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!