Bezuinigingen thuiszorg in strijd met wet

De bezuinigingen die de overheid het komende jaar op thuiszorg wil invoeren, zijn in strijd met de Gemeentewet. De gemeente Den Haag stelt dit aan de kaak naar aanleiding van een juridisch onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren.

Wethouder Karsten Klein (CDA) van de gemeente Den Haag hoopt hiermee te bereiken dat de bezuinigingen worden teruggedraaid. Indien dit niet gebeurt, gaat de gemeente mogelijk een rechtszaak aan.

De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In zowel sociaal als financieel opzicht is dat beter. Juist op de middelen die eraan bijdragen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen wil de overheid nu bezuinigen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en begeleiding. In 2015 komt er een wetswijziging waardoor de bezuinigingen kunnen worden ingevoerd. De bezuinigingsplannen voor 2015 houden in dat er 40 procent minder geld is voor huishoudelijke hulp, 25 procent minder voor begeleiding en 15 procent minder voor verzorging. De overheid wil nu echter in 2014 al bezuinigen en doet dat zonder wetswijziging. Dat is in strijd met de gemeentewet.  In feite moet hierdoor in 2014 dezelfde hoeveelheid zorg geleverd worden, maar dan wordt daar drie miljoen euro minder voor beschikbaar gesteld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleit voor bemiddeling. De VNG is bang dat burgers ook rechtszaken zullen gaan aanspannen omdat gemeenten de gevraagde zorg niet kunnen leveren door deze bezuinigingen. De Gemeente Den Haag stapt nu naar de rechter in de hoop dat de bezuinigingen zullen worden teruggedraaid.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!