Bezoek aan de dokter

Bij klachten kunt u een bezoek aan de dokter brengen. De dokter zal u dan adviseren wat u het beste kan doen om de klachten te verminderen of doen verdwijnen. Maar wanneer is het verstandig om naar de dokter te gaan? Wat kan ik verwachten? Niet iedereen ervaart huisartsbezoek als vanzelfsprekend terwijl zij dit misschien wel nodig hebben.

Angst

Sommige mensen gaan bewust niet naar de huisarts omdat zij bang zijn voor negatieve resultaten. Ook kan de angst komen doordat mensen denken dat de dokter zal vinden dat zij zich aanstellen. Daarnaast bestaat altijd de mogelijkheid dat de dokter bepaalde tests moet gaan afleggen, wat soms ook spannend kan zijn. Deze gedachten zijn normaal. Het is echter beter om een bevestiging te krijgen van de arts dat uw klachten niet heel erg blijken te zijn. Dit stelt tegelijkertijd ook gerust. De huisarts zal tijdens het spreekuur enkele vragen stellen en eventueel lichamelijk onderzoek doen. Bedenk dat de dokter dagelijks te maken krijgt met meerdere klachten dus u zal vast niet de eerste zijn.

Naar de dokter

U hebt een afspraak gemaakt bij de huisarts omdat u enkele klachten heeft over uw gezondheid. Meestal weet je wel wat de klacht is maar is het nog onduidelijk wat de rede ervan is en welke consequenties deze klachten kunnen hebben. Bedenk eerst goed hoe u uw klachten het beste kan omschrijven. Als u dit moeilijk vindt, kunt u voor uzelf de volgende vragenlijst afgaan zodat u een beter beeld krijgt over uw klacht:

  • Wat voel ik?
  • Waarom ga ik ermee naar de dokter?
  • Wat moet mijn huisarts mij duidelijk maken?
  • Wat moet de huisarts doen voor mij?
  • Spelen bepaalde gebeurtenissen in mijn leven een rol die hier van invloed kunnen zijn?

Op basis van de antwoorden die u hierop hebt gegeven kunt u uw verhaal doen bij de dokter en op de belangrijkste punten beantwoord krijgen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!