Besparen op de zorgverzekering met een verhoogd eigen risico

Het eigen risico voor de zorgverzekering is ook in 2021 een bedrag van €385. Je kunt vrijwillig kiezen voor een verhoogd eigen risico van maximaal €500. Wat zijn de voordelen voor jou?

Het eigen risico is een deel van de in de basisverzekering verzekerde medische zorg die je zelf betaalt. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen risico over medische behandelingen in het ziekenhuis en over medicijnen. Behandelingen van de huisarts betaal je geen eigen risico over. Ook over dekkingen uit aanvullende verzekeringen betaal je geen eigen risico.

In hoeverre is het eigen risico een vrijwillige keuze?
Iedere premiebetalende verzekerde heeft een verplicht eigen risico van €385. Daar kom je dus niet onderuit. Zodra je medische kosten maakt, verrekent de zorgverzekeraar het eigen risico met jou tot je het bedrag volledig hebt voldaan in het verzekeringsjaar. Daarna vergoedt de verzekeraar de medische kosten tot het nieuwe jaar weer begint. In het nieuwe jaar geldt er weer een eigen risico. Jaarlijks wordt de hoogte van het eigen risico vastgesteld.

Voor kinderen tot 18 jaar oud betaal je geen eigen risico. Zodra kinderen 18 jaar worden betalen ze ook zorgpremie en gaat het eigen risico ook voor hen gelden. Ze krijgen dan ook recht op zorgtoeslag.

Het eigen risico verhogen als je weinig zorgkosten maakt
Stel, je hebt al jaren geen zorgkosten gemaakt. Hierdoor heb je geen last van het eigen risico, want je betaalt het alleen als je zorgkosten maakt. Je kunt besparen op de premie door in dat geval te kiezen voor een verhoogd eigen risico. Je kunt kiezen voor een bedrag van €100 tot maximaal €500 extra. Verzekeraars hebben voordeel bij een verhoogd eigen risico. Als er kosten worden gemaakt, betaal je een groter deel van deze kosten zelf. In ruil hiervoor brengt de verzekeraar jou minder premie in rekening. Je krijgt bijvoorbeeld een korting van €20 per maand.

Reserveer het eigen risico bedrag
Door het verhogen van het eigen risico met €100 tot €500, loop je dus een extra financieel risico tot maximaal €885. Door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname kun je het volledige bedrag in januari al verschuldigd zijn. Je moet het bedrag dus wel achter de hand hebben. Zet alvast een bedrag opzij waar je het eigen risico mee kunt betalen. Niet bij alle verzekeraars is het mogelijk om het verhoogd eigen risico verspreid over 2021 te betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen met een verhoogd eigen risico
Bij het vergelijken kun je ook rekening houden met een hoger eigen risico. Dat loont, want er zijn verzekeraars die een korting geven van onder de €20. Andere verzekeraars geven je een korting van €25 per maand, als je kiest voor een extra eigen risico van €500.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!