Beroerte en de zorgverzekering

Het krijgen van een beroerte of een herseninfarct is een hele nare ervaring en het kan vaak erg vervelende gevolgen geven. Na een beroerte bieden zorgverzekeraars u zorg aan, die zij gedeeltelijk of in zijn geheel vergoeden. Zorgverzekering.net heeft het een en ander voor u op een rijtje gezet om u meer duidelijkheid te bieden.

Wat is een beroerte precies?

Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. Dit staat voor cerebrovasculair accident, of te wel een incident (bloedpropje) in de bloedvaten van de hersenen. Ook kan het zijn dat er een scheurtje in de bloedvaten is ontstaan, dan noemt men het een herseninfarct. De gevolgen die door een beroerte ontstaan, zijn vaak heel ernstig. Door een beroerte kunnen bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen optreden. Ook kunt u last krijgen van evenwichtsstoornissen, taalproblemen en zelfs gedragsveranderingen.

Behandeling

Door een beroerte kunnen sommige lichaamsdelen geen bloed- en zuurstoftoevoer meer hebben gehad, waardoor zij hun functie voor een deel of volledig kwijt zijn. Zo kunnen bewegings- en spraakfuncties uitvallen en hebben mensen hier in het dagelijks leven problemen mee. Personen die een beroerte ondergaan hebben, hebben vaak een lange weg van therapie en revalidatie voor de boeg. Dit is dikwijls in het ziekenhuis of bij de fysiotherapie. Door therapien wordt er geoefend met het weer laten functioneren van alle fysieke aspecten, die niet meer goed werken. De revalidatietijd kan na een beroerte een lange tijd in beslag nemen. Dit ligt vooral aan de ernst van uw beroerte.

Veel mensen hebben helaas niet het geluk geheel te herstellen van een beroerte en zullen de rest van hun leven met de gevolgen van dien rond lopen. En hierdoor ook nog wekelijks een therapie volgen.

Naast therapie├źn wordt u ook aangeraden om gesprekken te hebben met een psycholoog. Deze helpt u bij het plaatsen van deze onverwachtse verandering in uw leven. Veel mensen hebben moeite om deze omwenteling een plek te geven en te accepteren.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Uw zorgverzekeraar vergoedt in vele gevallen de kosten van de revalidatie. Echter moet u er wel op letten dat zij dit alleen vergoeden als u een revalidatiecentrum bezoekt, die contracten heeft met uw zorgverzekeraar. Stap dus niet naar zomaar een revalidatiecentrum. Handig is om eerst contact met uw zorgverzekeraar hier over te hebben. Enkele verzekeraars verwachten wel een eigen bijdrage van u. Op zorgverzekering.net kunt u zorgverzekeraars vergelijken met elkaar en zo beslissen welke verzekeraar het best bij uw wensen aansluit.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!