Belevingskussen wint Het Beste Zorgidee van 2014

Op woensdag 12 november is Het Beste Zorgidee van 2014 gekozen. Zorgverzekeraar ONVZ biedt elk jaar een platform aan goede doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Het Beste Zorgidee van 2014 is Het Belevingskussen. Hans van Wetten uit Budel wint de prijs van 10.000 euro om zijn idee te realiseren.

Het Belevingskussen

Het Belevingskussen is een hulpmiddel voor patiënten in een vergevorderd stadium van dementie. Dit kussen prikkelt de belevingswereld doordat het bij aanraking geluiden maakt die zijn opgenomen door familie en vrienden van de patiënt. Voorbeelden van deze geluiden zijn stemmen van familieleden of muziek waar de patiënt veel van houdt. Deze geluiden prikkelen de belevingswereld van de patiënt en zorgen voor een positieve reactie. Patiënten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals kunnen deelnemen aan Het Beste Zorgidee. Het beste idee wordt beloond met 10.000 euro. Hiermee kan de winnaar het realiseren van zijn idee financieren. Dit idee moet een bijdrage zijn aan de kwaliteit, effectiviteit, doelmatigheid en/of toegankelijkheid van de zorg. Een jury kiest uit alle inzendingen de vijf beste ideeën. Op de website van Het Beste Zorgidee mogen de bezoekers van de website kiezen welk idee ze het beste vinden. Op de website zijn 9840 stemmen uitgebracht. Tijdens een feestelijke uitreiking werd er bekendgemaakt welk zorgidee de meeste stemmen heeft gekregen van het publiek.

Andere genomineerden

Onder de andere ideeën voor Het Beste Zorgidee van 2014, waren twee applicaties te vinden. Één daarvan is een applicatie waarmee wijkverpleegkundigen signalen die ze opmerken bij patiënten kunnen doorgeven aan elkaar. De tweede is een applicatie die de huisartsenpraktijk bereikbaarder maakt, doordat patiënten op elk moment van de dag herhaalrecepten kunnen aanvragen en afspraken kunnen maken. Een andere genomineerde had het idee om bijsluiters van medicijnen van beeld en geluid te voorzien waardoor ze gebruiksvriendelijker worden. Het laatste idee was vijfkwartszorg waarbij huisartsen een zorggroep vormen waarin ze patiënten onderling kunnen doorverwijzen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!