Behandeling van spataderen

Iedereen heeft ze wel eens een keer gezien, die blauwpaarsige bloedvaten in iemands benen, maar wat zijn spataderen nu precies? In aderen zitten klepjes die het bloed tegenhouden en doorlaten. De aderen kunnen zo verwijd raken dat de kleppen niet meer goed sluiten. De kleppen kunnen ook kapot gaan door een trombose. Het bloed dat terugstroomt vanwege de defecte kleppen zorgt voor een verhoogde druk in de ader. Daardoor zet de ader uit en ontstaan de goed voelbare spataderen.

Klachten

Vaak geven spataderen helemaal geen klachten. Doordat ze zo aanwezig zijn worden ze vaak wel als lelijk gezien. Soms zijn er wel klachten: ze geven dan vooral een moe en zwaar gevoel in je benen. Soms is dat in combinatie met jeuk en tintelingen en rusteloze benen. Door de verstoorde bloedstroom naar het hart kan het bloed niet goed terugstromen naar hete hart. Daardoor kan er vochtophoping rond je enkels ontstaan.

Spataderen zijn niet te voorkomen, wel kun je een aantal dingen doen als je al spataderen hebt. Bij spataderen is beweging vooral heel belangrijk. Tips van dokters? Probeer vaak te lopen en je voeten op en neer te bewegen en vermijd lang stil zitten of staan. Mocht je toch zitten, leg je benen dan hoger. Dat vermindert de druk op je benen en zo zijn de klachten minder erg.

Behandeling

Bij erge klachten kun je spataderen laten behandelen. Je kunt ze laten dichtspuiten, strippen of ze weg laten halen door middel van ambulante flebectomie. Andere oplossingen zijn lasertherapie en elastische kousen.

De behandeling van spataderen kan vergoed worden door de zorgverzekering, mocht het ernstig genoeg zijn. In sommige gevallen ontstaat er namelijk eczeem of andere huidaandoeningen. De diagnose wordt overigens wel in alle gevallen vergoed.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!