Basis zorgverzekering 2022: de inhoud

Basis zorgverzekering 2022

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht om de basis zorgverzekering 2022 af te sluiten. Deze zorgverzekering bestaat uit twee delen. Het basispakket, ofwel de basis zorgverzekering, en de eventuele aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is in tegenstelling tot het basispakket niet verplicht. We zetten voor je uiteen wat je kunt verwachten van je zorgverzekering in 2022.

Inhoud basiszorgverzekering 2022

Via de basiszorgverzekering 2022 ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. De overheid stelt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering vast. Een greep uit verzekerde zorg is bijvoorbeeld:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Zwangerschaps- en geboortezorg
  • Bloedonderzoek
  • Veel medicijnen
  • Verblijf in het ziekenhuis
Benieuwd wat er nog meer onder de zorgverzekering 2022 valt? Dit kun je terugvinden op deze pagina van Rijksoverheid.

Valt fysiotherapie wel of niet onder de basis zorgverzekering?

De overheid bepaald wat medisch noodzakelijk zorg is. Kijk dus goed wat de overheid hieronder schaart en daar restricties aan verbonden zijn. Zo staat in de lijst van Rijksoverheid dat fysiotherapie onder de basis zorgverzekering 2022 valt. Dit is echter alleen zo in specifieke gevallen. Zo krijg je bijvoorbeeld fysio- en oefentherapie pas vergoed vanaf de 21e behandeling en moet je bepaalde chronische aandoening hebben.

Basis zorgverzekering niet altijd voldoende

Het basispakket dekt dus lang niet alle zorg je nodig kunt hebben in een jaar. De meeste mensen (84,9%) hebben in 2021 daarom ook een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Vanuit de aanvullende verzekering wordt bijvoorbeeld een aantal fysiotherapie behandelingen vergoed, zonder dat daar aanvullende voorwaarden aan verbonden zijn. Het vergelijken een aanvullende zorgverzekering is aan te raden. De exacte inhoud en dekking kan per verzekeraar fors verschillen.

Soms krijg je toch een rekening

Ondanks dat zorg uit het basispakket vergoed wordt, kun je soms wel een rekening krijgen. Dit heeft te maken met het eigen risico en de eigen bijdrage. Daarnaast verschillen verzekeraars ook in de vorm waarop ze een basis zorgverzekering aanbieden. Soms wordt zorg bijvoorbeeld niet bij elk ziekenhuis of zorgaanbieder vergoed. Neem dit mee bij het vergelijken van de zorgverzekering.

De basiszorgverzekering 2022 is voor iedereen verplicht en de inhoud ervan staat vast. Kijk goed welke zorg hieronder valt en welke zorg jij gemiddeld in een jaar nodig hebt. Met een aanvullende verzekering kan je de zorg dekken die niet in de basis zorgverzekering valt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!