Alarmmatjes en de zorgverzekering

Alarmmatjes moeten baby’s beschermen tegen de wiegendood. Deze matjes zijn toegerust met een beweegsensor en alarm. Als een slapende baby niet meer beweegt, slaat het matje alarm. Ouders wordt verteld dat kinderen met dit matje veilig op de buik kunnen slapen. Er is sprake van een wiegendood als een baby onverwacht overlijdt zonder dat daar ogenschijnlijk een oorzaak voor is.

Schijnzekerheid

Of dit echter daadwerkelijk waar is, betwijfelen veel organisaties zoals Stichting Wiegedood en de Landelijke Werkgroep Wiegendood. Zij stellen dat het matje juist het tegenovergestelde veroorzaakt. Het alarm zou regelmatig vals afgaan wat juist heel onrustig is voor de slapende baby. Bovendien zouden ouders ten onrechte kunnen denken dat een baby met zo’n matje veilig op de buik kan slapen.

Geen vergoeding meer

Ook wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de matjes een gevoel van schijnzekerheid geven. ONVZ Zorgverzekeraar besloot daarom onlangs de matjes niet meer te vergoeden. Het bedrijf is tot het inzicht gekomen dat deze producten niet waar maken wat de producenten claimen en dat zij zelfs een negatieve bijdrage leveren aan de veiligheid van zuigelingen.

Het gaat om detectortjes, dit zijn dus geen volwaardige monitoren, die niet de ademhaling registreren maar alleen beweging. Alleen geeft beweging bij baby’s geen betrouwbaar beeld van de ademhaling. In bepaalde gevallen van belemmering maakt een baby wel de ademhalingsbeweging, maar zonder te ademen. Als het alarm afgaat, zal dat te laat zijn.

Zorgverzekeraars FBTO en Achmea vergoeden vanaf volgend jaar de alarmmatjes ook niet meer. Voorheen zaten de matjes in een aanvullend ziektekostenpakket.

Buitenland

In de Verenigde Staten is het sinds eind 2011 verboden om deze producten met onbewezen claims te verkopen. In Europa geldt dat verbod nog niet, maar door de vele tegengeluiden lijkt dit eraan te komen. Claims die in Nederland nog worden gehanteerd, zijn in de VS en Canada ingetrokken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!