ADHD en zorgverzekering

Als je te maken krijgt met ADHD, een stoornis waarbij je veel last hebt van onrust, een slechte concentratie, beweeglijkheid, hyperactiviteit en impulsiviteit, kun je daar iets tegen doen. Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar via de huisarts, zoals het bekende Ritalin, Straterra en Concerta. Deze medicijnen kunnen de symptomen laten verdwijnen of verminderen. Veel mensen met ADHD ervaren meer rust en een beter overzicht bij het gebruik van deze medicatie. Het is belangrijk je goed te informeren over ADHD en zorgverzekering.

Medicatie

Vanaf zes jarige leeftijd kun je gebruik maken van Ritalin. Ook kan ADHD worden behandeld met opvoedingsondersteuning en sociale vaardigheidstraining. Veel mensen met ADHD hebben ook last van slaapproblemen, deze kunnen worden aangepakt met Melatonine. Oudersmerken vaak al op jonge leeftijd dat hun kind verschijnselen van ADHD heeft. Sommige ouders willen niet dat hun kinderen direct aan de medicatie gaan, er zijn daarom ook alternatieve behandelingen zoals een dieeet, voedingssuplementen, trainingen of homeopatische producten. Dit zijn vaak behandelingen zonder wetenschappelijk bewijs van de werking. Een behandelmethode is soms lastig te kiezen omdat de oorzaak van ADHD niet bekend is, wel is inmiddels duidelijk dat de hersenactiviteit van iemand met ADHD anders is. Al deze behandelvormen kosten veel geld, het is daarom belangrijk dat je kiest voor de juiste verzekering.

Vergoeding?

Als je kiest voor een alternatieve therapie is het belangrijk om eerst bij de aanbieder te informeren over de vergoeding. Voor behandelmogelijkheden waarvan de werking nog niet is bewezen, is er vaak geen vergoeding mogelijk of slechts een beperkte vergoeding. Het meest gebruikte medicijn Ritalin wordt vanuit de basisverzekering vergoed, voor Melatonine geldt dit niet. Hierbij moet je net zoals bij Straterra en Concerta een eigen bijdrage betalen. Voor Straterra en Concerta is deze bijdrage gebaseerd op het verschil in kosten met Ritalin. Let wel op, soms stellen verzekeraars een maximum bedrag per jaar. Als je kiest voor een beperkte aanvullende dekking kun je er voor kiezen om deze medicijnen ook volledig vergoed te krijgen. Deze medicijnen worden vergoed als je ook gedekt bent voor geneesmiddelen buiten de geneesmiddelenlijst van de overheid, dit wordt ook wel GVS genoemd. Bij een volledige dekking krijg je alle drie de medicijnen volledig vergoed. Kijk voor de goedkoopste mogelijkheid op de vergelijker.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!