Acupunctuur en de zorgverzekering

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Bij deze vorm van alternatieve geneeskunde gaat men er vanuit dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de lichamelijke energiehuishouding. Door acupunctuur worden deze verstoringen met behulp van naaldjes hersteld, waardoor lichaam en geest zichzelf kunnen genezen.

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is een vorm van alternatieve geneeskunde die op zeer brede schaal wordt ingezet. Het is een therapie die allerlei lichamelijke en geestelijke klachten weg kan werken, maar wordt ook gebruikt om lichamelijk herstel, bijvoorbeeld na een ernstige ziekte of zware operatie, te versnellen. Bovendien heeft acupunctuur ook een preventieve werking. Dunne naalden worden op zo’n manier op bepaalde punten van het lichaam geplaatst dat de energiestroom beïnvloed wordt. Hierdoor wordt de energiestroom in het lichaam hersteld en dat verhoogt de kwaliteit van de lichaamsenergie, waardoor je fitter en gezonder bent. Bovendien verhoogt het de pijngrens en vergroot het de natuurlijke weerstand van het lichaam.

Verzekeraars over alternatieve geneeskunde

Alle grote zorgverzekeraars hebben van alternatieve geneeskunde één groot onderdeel van de verzekering gemaakt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld acupunctuur en homeopathie, dus kan er ook niet per onderdeel verzekerd worden. Alternatieve geneeskunde wordt niet vanuit basisverzekeringen vergoed en valt daardoor niet onder het eigen risico. Hoewel alternatieve geneeskunde soms niet voldoende wetenschappelijk bewezen is, groeit het aantal alternatieve genezers waar u een vergoeding voor krijgt sterk.

Vergoeding

Acupunctuur wordt als onderdeel van alternatieve geneeskunde bij bepaalde aanvullende verzekeringen vergoed. Zorgverzekeraars bieden een dagelijkse vergoeding van enkele tientallen euro’s waar een jaarlijks maximum aan vast zit. Aan deze vergoedingen zijn een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo worden experimentele behandelingen niet vergoed en moet uw behandelaar aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging. Een beroepsvereniging heeft onderling afspraken gemaakt over welke behandelingen regulier en welke experimenteel, dus niet vergoed, zijn. Een verwijzing van uw huisarts is doorgaans niet nodig om goedkeuring van uw verzekeraar te krijgen.

Onlangs werd bekend dat Interpolis de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen uit de aanvullende verzekering schrapt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!